De ce este bine să strănuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strănutul nu este neapărat
o manifestare a bolii, ci în unele cazuri, este un semn al stării de sănătate FOTO: Shutterstock
Strănutul nu este neapărat o manifestare a bolii, ci în unele cazuri, este un semn al stării de sănătate FOTO: Shutterstock

Expiraţia „brutală“ provocată de strănut este ca şi cum ai apăsa butonul de Restart la calculator, fiindcă ajută să funcţioneze mai bine mecanismul de protecţie împotriva factorilor nocivi din mediu.

Strănutul este urmat aproape întotdeauna de urarea „Sănătate!“. Aceasta pentru că majoritatea îl asociază, incorect, doar cu răceala sau cu alergiile. De ce strănutăm atunci când nu suntem bolnavi? Specialiştii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au constatat că strănutul nu are doar rolul de a elimina particulele de praf sau agenţii patogeni care-şi pot face culcuş în căile nazale.

El are şi o utilitate până acum nebănuită. Provocând o presiune exagerată la nivelul plămânilor şi al căilor aeriene în general, strănutul reface sistemul de circulaţie a mucusului, care are rolul de a împiedica ajungerea în organism a substanţelor nocive pe care le inhalăm.

Se resetează sistemul de protecţie

Atunci când computerul începe să funcţioneze tot mai greu, pentru a-l readuce la capacitate maximă, îl restartăm. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când strănutăm în cazul aparatului respirator, arată publicaţia franceză „Le Figaro“. Strănutul reporneşte „maşinăria“ care ne oferă protecţie împotriva factorilor nocivi din mediul extern, concluzionează Noam Cohen, coordonatorul cercetării americane.

În condiţii normale, aerul inhalat este purificat înainte de a ajunge la nivelul alveolelor, micile structuri din plămâni unde se realizează efectiv schimbul de aer între corp şi mediu (oxigenul intră, dioxidul de carbon iese). Pentru curăţarea aerului inhalat, perişorii din căile nazale au un rol infim în comparaţie cu cel al celulelor care căptuşesc toată traiectoria respiratorie: nas, trahee, bronhii.

Este vorba despre celulele epiteliale, care produc mucusul şi care au rolul de a împiedica accesul particulelor nocive şi, în plus, de a preveni uscarea căilor aeriene. Apoi, este vorba despre celulele ciliare care „rulează“ mucusul încărcat cu praf şi agenţi patogeni către căile de ieşire: gura şi nările. Fiecare dintre aceste celule este prevăzută cu o sută de perişori microscopici care au în capăt un soi de cârlige.

Iarna, acest mecanism este încetinit din cauza frigului, ceea ce favorizează răcelile.

Descoperirea, o pistă terapeutică

Strănutul se produce atunci când acest sistem de purificare începe să nu mai funcţioneze corect. Cercetătorii americani au descoperit acest lucru după ce au prelevat celule ciliare din nasul şoarecilor de laborator şi al oamenilor. Ei au supus aceste celule condiţiilor obişnuite la care sunt expuse în timpul unui strănut şi au observat o creştere a frecvenţei cu care acestea se mişcă.

Potrivit specialiştilor, există o explicaţie şi pentru strănuturile repetate în lipsa unei alergii sau a răcelii. În cazul lor, spun ei, strănutul nu mai este suficient de eficient.

Această descoperire ar putea sta la baza creării unui tratament pentru persoanele al căror sistem de epurare a aerului inhalat nu funcţionează la parametri optimi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite