De ce sunt recomandate dermatocosmeticele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dermatocosmeticele se depozitează în condiţii speciale, la fel ca medicamentele
Dermatocosmeticele se depozitează în condiţii speciale, la fel ca medicamentele

Se vând în farmacii, se folosesc pentru îngrijire şi pot să trateze pielea cu probleme. Pentru a fi utilizate corect ar trebui achiziţionate la sfatul medicilor dermatologi.

În aparenţă nu există diferenţe între cosmeticele obişnuite, care se vând în magazine sau în supermarket şi dermatocosmeticele care se vând doar în farmacii. Dar compoziţia acestora este mult diferită şi scopul lor principal nu este acela de a înfumuseţa, aşa cum se doreşte în cazul cosmeticelor obişnuite, ci de a trata diversele dezechilibre ale pielii.

În schimb, cosmeticele din supermarket sunt dedicate pielii sănătoase. Ele menţin echilibrul pielii dacă sunt folosite cu regularitate, dar nu dau rezultate în cazul tegumentului cu probleme, ba, mai mult, îi pot agrava starea. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cumpără cosmetice obişnuite, pentru că sunt mai accesibile din toate punctele de vedere (sunt mai ieftine, mai cunoscute şi se găsesc în orice magazin).

Tratează afecţiuni dermatologice

Uscarea excesivă a pielii  (xeroza), pielea cu capilare vizibile (cuperoza), dermatita seboreică şi cea atopică, acneea, rozaceea sunt afecţiuni pe care produsele dermatocosmetice le pot trata. Spre deosebire de cosmeticele obişnuite, care acţionează superficial şi doar ascund problemele, dermatocosmeticele echilibrează pH-ul pielii şi o ajută să se vindece.  Aşadar, dermatocosmeticele nu acţionează doar asupra efectului, ci şi asupra cauzei problemelor dermatologice.

„Pot fi folosite ca unică soluţie de tratament, dar şi în completarea unor terapii cu produse medicamentoase clasice", explică prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi. Mai mult, deoarece acestea conţin ingrediente active cu rol de medicament, sunt considerate extrem de eficiente şi de sigure pentru pielea cu probleme. „Sunt produse de igienă şi de îngrijire fabricate de laboratoare dermatologice şi testate în cadrul unor studii clinice, înainte de a fi puse pe piaţă, atât pe voluntari sănătoşi, cât şi pe o piele bolnavă", mai spune prof. dr. Anca Zbranca.

Nu produc alergii

Un aspect important este că produsele dermatocosmetice sunt testate în mod special pentru a nu produce alergii. Indiferent de modalitatea de folosire şi de tipurile de produs, şampon, săpun, cremă sau loţiune, dermatocosmeticele pot fi utilizate pe pielea sensibilă, care prezintă risc de dermatite de contact.

Potrivit specialiştilor, tocmai datorită acestui avantaj, pentru îngrijirea şi pentru igiena copiilor ar trebui să se folosească doar produse din game dermatocosmetice. Acestea pot preveni iritaţiile de scutec şi alte eczeme pe care un produs cosmetic obişnuit le poate agrava din cauza conţinutului de parabeni, de parfum sau de alcool.

Se prescriu de către un dermatolog

Ca şi cosmeticele clasice, dermatocosmeticele se aleg în funcţie de tipul de piele. Specialiştii spun că alegerea corectă, în funcţie de tipul de piele, este cel puţin la fel de importantă ca în cazul cosmeticelor de înfrumuseţare.

Există riscul ca folosind un dermatocosmetic pentru ten gras pe un ten uscat să agravăm suferinţa pielii mult mai mult decât în cazul utilizării unui produs cosmetic obişnuit, care nu conţine şi molecule medicament. Din acest motiv este bine să achiziţionăm aceste produse la sfatul medicului dermatolog, pe bază de reţetă. „Produsele dermatocosmetice nu sunt alergizante, sensibilizante ( n.r. nu cresc riscul de arsuri solare), comedogene (n.r. nu produc acnee şi puncte negre), sunt adaptate caracteristicilor pielii sensibile: uscată, grasă, atopică, acneică şi sunt folosite în siguranţă dacă sunt prescrise de medicul dermatolog", mai spune prof.dr. Anca Zbranca.

Şi farmaciştii le pot recomanda

În farmacii nu se vând exclusiv produse dermatocosmetice. Pe rafturi şi-au făcut loc şi alte tipuri de produse de igienă şi de îngrijire,  precum cele organice, iar acestea nu fac parte din categoria dermatocosmeticelor. Este şi acesta un motiv în plus să cereţi sfatul farmacistului atunci când nu aveţi recomandarea dermatologului pentru un anumit tip de produs dermatocosmetic.

Cursurile de cosmetologie, care fac parte din programa facultăţilor de farmacie, îi familiarizează pe farmacişti cu ingredientele active ce tratează diverse afecţiuni ale pielii şi care se regăsesc în dermatocosmetice. În plus, lanţurile de farmacii care vând dermatocosmetice investesc în programe de trainning pentru agajaţi, la finalul cărora aceştia trebuie să cunoască foarte bine produsele pe care le recomandă. Deci, teoretic, dacă vă cumpăraţi dermatocosmetice din farmacii puteţi obţine, pe loc, consultanţă specializată.

"Sunt produse de igienă şi de îngrijire fabricate de laboratoare dermatologice şi testate în cadrul unor studii clinice înainte de a fi puse pe piaţă, pe voluntari."
Anca Zbranca
medic dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite