De ce răcim mai des în timpul iernii. Frigul să fie de vină?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu toţii ştim că dacă e frig afară răcim mai des, însă specialiştii susţin că nu din cauza frigului suntem mai sensibili la viruşi, ci din cauza spaţiilor închise, alături de alţi oameni FOTO Shutterstock
Cu toţii ştim că dacă e frig afară răcim mai des, însă specialiştii susţin că nu din cauza frigului suntem mai sensibili la viruşi, ci din cauza spaţiilor închise, alături de alţi oameni FOTO Shutterstock

Iarna este anotimpul răcelilor, adică al strănuturilor, al nasului înfundat, al durerilor în gât. Şi noi ştim, cu siguranţă, că vremea rece are ceva de-a face cu declanşarea bolii. Însă specialiştii nu sunt de acord: nu vremea rece ne răceşte, ci felul în care reacţionăm noi în anotimpul friguros.

CNN a cerut sfatul a doi experţi pentru a afla adevărul despre răceală: este sau nu provocată de vremea rece.

Zvonul: vremea rece te răceşte

De ce este iarna anotimpul răcelilor? Este o teorie răspândită că atunci când vremea se răceşte, ne îmbolnăvim mai des. Din cauza asta ne înfofolim în haine groase şi călduroase înainte de a da piept cu aerul rece de afară: dorim să ne protejăm împotriva vremii potrivnice tocmai pentru că nu vrem să răcim.

Verdictul: vremea rece de afară nu cauzează răceli

Conform doctorului Segal-Maurer nu vremea rece este cea care ne îmbolnăveşte, ci acţiunile noastre din timpul anotimpului friguros. „Atunci când vremea se răceşte, ne închidem în case, unde aerul este reciclat şi stăm în camere închise alături de alţi oameni şi de virusuri. Cu toţii strănutăm unii peste alţii“, spune dr. Sorana Segal-Maurer, directorul Departamentului de Boli Infecţioase al unui spital newyorkez.

„Frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate, adică a stratului protector al gâtului, traheei şi sinusurilor. Virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala“, adaugă dr. Segal-Maurer.

Banala răceală nu este rezultatul unui singur tip de virus. Atunci când spui că „am răcit“, asta înseamnă că ai unul din multele virusuri care provoacă răceala. „Există o mare varietate de virusuri, aşa că există o mare varietate de tratamente pentru răceală“, adaugă şi dr. Brian P. Currie, vicepreşedintele şi directorul medical al Centrului Medical „Montefiore“, New York, SUA.

Un rol important în sensibilitatea la virusuri sau în lupta cu o răceală îl joacă şi sistemul nostru imunitar. Din cauza lui există oameni mai rezistenţi în faţa unei răceli, şi tot din cauza lui alţii suferă îngrozitor.

„Extremele sunt bebeluşii şi bătrânii, cei care au şi alte boli. Dar chiar şi cei care iau doze mici de steroizi, adică acei oameni care nu produc la fel de mulţi anticorpi. Aşa că, atunci când răcim, boala se va manifesta mult mai sever. Cu toţii suntem supuşi riscului, dar ceea ce la mine poate dura cel mult 24 de ore, poate însemna o săptămâna pentru altcineva“, conchide dr. Segal-Maurer.


Citeşte şi:

Prof. dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie: „În răceală, medicamentele nu tratează nimic!“

Specialistul care a elaborat prima Lege a Medicamentului din România şi care a înfiinţat Agenţia Naţională a Medicamentului, prof. dr. Ion Fulga, ne spune cum ar trebui să ne folosim de aceste „unelte“ pentru a ne transforma din bolnavi în sănătoşi şi nu invers.

Cele mai răspândite mituri despre răceală

Concepţiile greşite cu privire la boli ne pot afecta sănătatea. Specialiştii se chinuie, prin studii, prin cercetări ample şi prin dezvoltarea a tot felul de leacuri, să ne convingă să dăm uitării preconcepţiile pe care le avem despre răceală, de exemplu.

VIDEO O banală răceală se poate transforma într-o pneumonie atipică fatală. Care sunt diferenţele şi cele mai eficiente ajutoare

Dacă neglijăm simptomele afecţiunilor respiratorii de sezon şi nu ne menajăm, riscăm ca de la o viroză obişnuită să ajungem la o infecţie respiratorie gravă, poate chiar letală.

Cum deosebim răceala de gripă

Încă de la primele simptome, răceala şi gripa au manifestări comune, dar fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite