Cum îţi poate salva un microscop dantura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi români ajung la medicul stomatolog din cauza cariilor sau, mai bine zis, a durerilor provocate de acestea. Ideea de “mă duc şi-l scot!” cu care pornesc la drum cei mai mulţi pacienţi este însă una preconcepută, datorită tehnicii avansate în domeniu cei mai mulţi dinţi fiind salvaţi. Mai mult, tratamentul endodontic la microscop devine o practică tot mai comună.

Endodonţia este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratarea afecţiunilor dentare datorate complicaţiilor cariei prin scoaterea nervului şi realizarea unei obturaţii a canalelor dentare. Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal este una dintre cele mai eficace proceduri de restaurare şi de păstrare a dinţilor care au fost compromişi de carii dentare sau de alte probleme care implică nervul. Această procedură este una de rutină de zeci de ani, iar ea poate fi efectuată de un medic stomatolog generalist sau de un medic specialist endodont. Mai multe despre această ramură şi despre metodele de tratament explică medicul Claudiu Lupaşcu, coordonator la Clinica LLL Dental. 

Adevărul: Ştiu pacienţii ce este un medic endodont?
Dr Claudiu Lupaşcu:
Manoperele ce ţin de ramura endodonţiei sunt cele mai puţin vizibile pentru pacienţi, drept urmare, am putea spune şi că sunt cele mai puţin apreciate de către aceştia. Un lucru nu tocmai corect, pentru că tehnica avansată din endodonţie face posibil ca în zilele noastre să salvăm dinţi care acum câţiva ani ar fi fost consideraţi irecuperabili şi recomandaţi pentru extracţie. Totodată, acest lucru este realizat cu mult efort din partea medicului stomatolog, pentru care orice dinte salvat reprezintă o reuşită majoră.   

Cum se realizează această procedură?
Primul pas este acela de a crea accesul către interiorul dintelui prin intermediul unui orificiu mic făcut la suprafaţa acestuia. Prin acest orificiu, este indepărtat ţesutul infectat din interiorul dintelui, iar canalele radiculare sunt curăţate şi dezinfectate. Acestea sunt apoi umplute cu un material care previne reinfectarea. Tratamentul de canal este alternativa la extracţia dintelui. Nu este un tratament dureros, iar la finalul tratamentului pacienţii vor avea un dinte care arată normal.

Toate intervenţiile sunt atât de simple?
În cazul dinţilor fără nerv (devitalizaţi) şi cu distrucţie importantă a coroanei, riscul de fractură creşte semnificativ. De aceea, după terminarea tratamentului endodontic, recomandăm consolidarea dintelui cu un pivot – un element care ajută restaurarea protetică a dintelui respectiv, oferind susţinere şi rezistenţă suplimentară, precum şi îmbrăcarea lui cu o lucrare protetică. 

Dar scoaterea nervului cred că este una dintre cele mai comune proceduri, prin urmare cred că aveţi destul de mulţi pacienţi cu dinţii deja devitalizaţi…
Tocmai pentru că ştim ca un dinte vital este mai rezistent, la noi în clinică nu facem devitalizări decât atunci când suntem nevoiţi: în inflamaţiile pulpei dentare, când leziunile sunt ireversibile; în cavităţi carioase foarte profunde şi, deci, dureroase; sau din motive protetice – prepararea viitorilor dinţi-stâlpi ai lucrărilor protetice. Aprecierea necesităţii tratamentului de canal se face numai după realizarea radiografiilor necesare (retroalveolara şi/ sau panoramică şi/ sau computer tomograf) şi diagnosticarea riguroasă a afecţiunii dentare: teste de vitalitate, realizarea de fotografii, sondarea ţesutului din jurul dintelui.

Cum a evoluat în ultimii ani tratarea dinţilor din perpectiva tehnicilor de endodonţie?
Tratamentul endodontic se poate realiza atât prin metode clasice, cât şi prin unele moderne, cu calităţi şi costuri diferite. Tehnicile moderne de preparare şi de obturare a canalelor radiculare – aici avem condensarea verticală şi laterală, obturarea cu gutapercă fluidă şi tratamentele la microscop – oferă astăzi rezultate mai bune pe termen lung, predictibile.

În special folosirea microscopului dentar aduce beneficii substanţiale în endodonţie prin vizibilitatea net superioară asupra detaliilor, iar ceea ce vedem mai bine, putem trata mai bine. Astfel, reuşim salvarea unor dinţi care altfel ar trebui extraşi. Microscopul a început să fie folosit în medicină din secolul al XIX-lea, dar în ultimile decenii folosirea acestuia s-a specializat, adaptându-se nevoilor specifice anumitor ramuri ale medicinei. Principala utilizare a microscopului în stomatologie este în zona endodontică, fiind deja recunoscut la nivel mondial faptul că tratamentul endodontic realizat sub microscop a dus la maximizarea pe termen lung a beneficiilor pacienţilor. De exemplu, mărirea imaginii canalelor radiculare face ca tratamentele endodontice şi retratamentele să aibă o rată de succes mult mai mare decât în cazul în care nu se foloseşte microscopul. Se obţine astfel sigilarea completă a canalelor, evitându-se astfel retratamentele şi, totodată, pot fi detectate canale atipice sau închise.

E suficient deci să ai un echipament performant pentru a obţine rezultate?
În clinica noastră considerăm că tehnologia performantă nu face neapărat medicii mai buni sau mai pricepuţi, dar, în mâinile celor care o stăpânesc, poate face minuni. De aceea, de la recepţie şi până în laboratorul de tehnică dentară, pacienţii sunt înconjuraţi de echipamente şi de dispozitive performante, care ne ajută în elaborarea unui diagnostic corect şi în obţinerea celor mai bune tratamente. Dar acestea, doar împreună cu experienţa şi profesionalismul echipei medicale permit realizarea unor tratamente dentare de calitate. Iar utilizarea microscopului dentar este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite