Cum ne îmbătrâneşte corpul şi ce putem să facem în această privinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că bătrâneţea este firească, inevitabilă, asta o ştim. Multe schimbări care intervin în organism nu pot fi prevenite, însă pot fi încetinite prin exerciţii şi o dietă corectă.

Primele semne ale bătrâneţii le sesizăm la nivelul pielii. Câteva riduri la coada ochilor, în jurul gurii sau a gâtului. Şi asta pentru că, odată cu trecerea anilor, pierdem două dintre componentele pielii, respectiv colagenul şi elastinul, care dau fermitate ţesutului. Ca urmare, acesta se degradează, scrie washingtonpost.com. Apar ridurile, cutele, adânciturile, brazdele chiar.

Înaintarea în vârstă produce şi mişcorarea masei musculare. Numărul şi forma fibrelor musculare scade, fapt care face ca la 60 de ani să avem mai puţină forţă decât la 20.

Conţinutul în minerale al oaselor se reduce şi el pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce le face mai puţin dense şi mai fragile. Osteoporoza poate afecta în egală măsură atât femeile, cât şi bărbaţii.

Încheieturile care facilitează mobilitatea devin mai rigide, flexibilitatea descreşte din cauza schimbărilor de la nivelul tendoanelor şi  a ligamentelor. Cartilagiile care amortizează frecarea dintre oase cedează din cauza uzurii, iar articulaţiile devin inflamate şi artritice.

Înaintarea în vârstă aduce modificări şi la nivelul simţurilor. De la 40 de ani, acuitatea vizuală începe să scadă, o serie de papile gustative încep să se atrofieze la această vârstă la femei şi cam pe la 50 de ani la bărbaţi. Între 50 şi 70 de ani, atât femeile, cât şi bărbaţii încep să nu mai audă bine, iar de la 70 de ani ne lasă şi mirosul.  

Inima devine mai puţin capabilă să pompeze cantitatea de sânge de care avem nevoie. Ca urmare, obosim mai lesne decât înainte. Celulele nervoase de la nivelul măduvei spinării scad numeric ceea ce produce atrofia acesteia, precum şi atrofia creierului. Unele celule nervoase îşi pierd învelişul, fapt care face ca mesajele pe care acestea ar trebui să le transmită să fie mult încetinite.

Stomacul produce mai puţin acid după  vârsta de 50 de ani, ca urmare vitamina B 12 din alimentaţia naturală se absoarbe mai greu.  Mobilitatea mâinii scade, ceea ce face mai dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice cum sunt, de exemplu, deschiderea unui borcan sau răsucirea unei chei.

După vârsta de 40 de ani înălţimea începe să scadă cu câţiva milimetri pe an. Discurile intervertebrale se tasează şi aşa ajungem, la finalul vieţii, cu câţiva centimetri mai scunzi.

Click pe imagine pentru a o mări

image

Ce putem face

Bătrâneţea este inevitabilă, totuşi procesul poate fi întârziat, dau asigurări specialiştii. 

Mintea limpede poate fi păstrată prin administrarea de B complex şi exerciţii fizice regulate. Activitatea fizică este indicată şi pentru a reduce riscul de boli neurologice degenerative.

Vederea poate fi protejată prin purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV, reducându-se astfel riscul de cataractă. Totodată, sunt necesare suplimente de vitamina C, E, betacaroten şi zinc, care diminuează riscul de degenerescenţă maculară .

Începând cu vârsta de 35 de ani, oasele ar trebui protejate păstrându-ne o greutate adecvată şi practicând mult sport. Asiguraţi-vă că aveţi suficient calciu şi vitamina D în organism.

Digestia. Femeile trebuie să consume 25 de grame de fibre pe zi, echivalentul unei căni cu fasole sau a unui bol cu cereale. Bărbaţii au nevoie de 38 de grame de fibre pe zi.

Sânge. Suplimente de vitamina B 12 sunt necesare după vârsta de 50 de ani pentru prevenirea anemiei, bolilor de inimă şi a celor neurologice.

Inima şi vasele de sânge. 30 de minute de mişcare pe zi, plus o dietă bogată în fibre pentru a reduce colesterolul rău. Suplimente de acid folic pentru a reduce substanţele care favorizează bolile de inimă. Mai puţină sare în mâncare pentru o tensiune mai bună. Două mese cu peşte pe săptămână. Eliminaţi grăsimile din dietă.

Piele. Renunţaţi la fumat. Limitaţi expunerea la soare şi folosiţi neapărat cremele de protecţie.

Articulaţiile. Încălziţi articulaţiile înainte de a ieşi să lucraţi afară.

  

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite