Cum se ia pilula de a doua zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilula de a doua zi nu trebuie administrată  de mai mult  de două ori pe an
Pilula de a doua zi nu trebuie administrată de mai mult de două ori pe an

Previne o sarcină nedorită, dacă este luată în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Din cauza concentraţiei mari de hormoni, pilula are însă efecte adverse.

În funcţie de momentul ciclului menstrual în care o foloseşti, această metodă de contracepţie inhibă ovulaţia sau împiedică fertilizarea şi implantarea ovulului fertilizat în uter.

Este bine să ştii că nu oferă protecţie totală împotriva unei sarcini nedorite. Eficienţa ei este de până la 95 la sută, dacă o iei în primele 24 de ore de la contactul sexual.

Pe măsură ce administrarea ei este întârziată, eficacitatea scade. Atenţie, pastila nu te apără de o sarcină nedorită dacă a mai existat un contact sexual neprotejat după administrarea ei! 

Forme cu una sau cu două administrări

Pilula de a doua zi nu necesită prescripţie medicală. Există două tipuri de astfel de pilule: unul care se administrează în două doze (prima pastilă trebuie luată la cel mult 72 de ore de la contactul sexual, iar cea de-a doua la 12 ore după prima), iar al doilea tip de pastilă se administrează o singură dată, după maximum 72 de ore de la contactul sexual.

Starea de greaţă, voma, diareea, durerile de cap, tensiunea la nivelul sânilor, ameţeala, oboseala, durerile în partea de jos a abdomenului, sângerările dintre menstruaţii şi dereglarea ciclului menstrual sunt efectele adverse din cauza cărora pastila nu trebuie folosită de mai mult de două ori pe an.

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan

medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Filantropia


Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, pilula de a doua zi trebuie folosită doar în situaţii de urgenţă. Folosirea frecventă a acestei pilule duce la dereglări pe termen lung ale ciclului menstrual.

Atenţie, administrarea ei este contraindicată în primele şase săptămâni după naştere, în epilepsie, boli cardio-vasculare, boli hepatice, diabet, hipertensiune, migrenă, antecedente de boli tromboembolice (ocluzia unui vas de sânge), cancer genital sau de sân.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite