Cum ne ajută hormonii vegetali?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugurii de zmeur şi de coacăz, seminţele şi florile de mărar, lemnul-dulce și uleiul din seminţe de in sunt câteva surse de hormoni vegetali, care pot regla echilibrul hormonal din organism și pot trata, astfel, afecţiuni precum infertilitatea.

Secretaţi de glandele endocrine sau de unele organe, hormonii sunt mici mesageri chimici, cu funcţii importante, care influenţează, printre altele, dezvoltarea, reproducerea, funcţiile metabolice şi chiar starea de dispoziţie. Când în organism se înregistrează un dezechilibru hormonal, ar putea ajuta, ca primă intenţie, terapia cu hormoni vegetali, care se găsesc în diverse plante.

Fitohormonii sunt de preferat în locul tratamentelor moderne cu hormoni de sinteză, care pot avea efecte secundare neplăcute. Însă, pentru a încerca remediile naturiste este bine să consulţi medicul, cel mai în măsură să îţi indice tratamentul care ţi se potriveşte. Remediile pe bază de fitohormoni pot echilibra secreţia hormonală, mai ales în cazul femeilor. Iată câteva dintre afecţiunile în care remediile fitohormonale au dat rezultate.

Năprasnicul tratează infertilitatea

În infertilitatea din cauze hormonale se poate consuma ceai de năprasnic, câte trei căni pe zi, timp de o lună şi jumătate. În cazul sterilităţii feminine, în amenoree şi în frigiditate, este indicată cura cu tinctură de lemn-dulce: câte trei linguriţe pe zi, două săptămâni. Tot pentru îmbunătăţirea fertilităţii este recomandat şi ceaiul de trifoi roşu şi de frunze de zmeur, câte două căni pe zi, timp de trei luni, precum şi ceaiul de urzică, consumat o dată pe zi. Uleiul din seminţe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron.

Mărar pentru tulburările menstruale

În cazul dereglărilor de ciclu menstrual din cauze hormonale, se poate restabili echilibrul hormonal cu ajutorul unor ceaiuri sau tincturi obţinute din plante. Dintre ceaiuri, mai potrivite sunt cele de măceş, de salvie, de coada-şoricelului, de creţişoară şi de traista-ciobanului, consumate de câte trei ori pe zi, timp de două săptămâni.

Având o acţiune asemănătoare estrogenului, tinctura de mărar poate regla ciclul menstrual, având rezultate şi în combaterea hirsutismului (pilozitate excesivă). De asemenea, pulberea de mărar este recomandată în amenoree, iar tinctura, în dismenoree (menstruaţie dureroasă). În cazul menstruaţiilor abundente, se pot consuma: ceai de coada-şoricelului, ceai de coada-racului şi ceai de traista-ciobanului.

Mugurii de zmeur, indicaţi la menopauză

În urma instalării menopauzei, scade progresiv şi secreţia de hormoni feminini, estrogen şi progesteron, ceea ce duce la apariţia unor simptome fizice şi emoţionale. În afară de starea de oboseală, bufeuri, uscăciune vaginală şi de iritabilitate, sunt favorizate şi afecţiuni precum osteoporoza şi bolile cardiovasculare.

Tratamentul cu fitoestrogeni (estrogeni vegetali) este o alternativă la terapia de substituţie hormonală. Soia, seminţele de floarea-soarelui şi germenii de lucernă sunt câteva surse de fitoestrogeni, în timp ce mugurii de zmeur, tinctura de coada-şoricelului şi extractul de Cimicifuga racemosa au o acţiune asemănătoare progesteronului. Cele mai indicate ceaiuri în menopauză sunt ceaiul de creţişoară, de salvie, de coada-şoricelului şi de trifoi roşu.

Maca, afrodisiac natural

Maca, plantă care creşte la mari altitudini în Peru, conţine aminoacizi ce acţionează asupra sistemului hormonal atât la femei, cât şi la bărbaţi. Maca poate echilibra sistemul endocrin şi întăreşte sistemul imunitar. Este excelentă pentru creşterea fertilităţii la ambele sexe, pentru înlăturarea simptomelor supărătoare ale menopauzei (cum ar fi bufeurile şi transpiraţia nocturnă),  precum şi pentru creşterea libidoului, pentru tratarea unor disfuncţii sexuale (ejacularea precoce) şi, implicit, pentru îmbunătăţirea performanţelor sexuale. Maca se găseşte în farmacii, sub formă de capsule.


Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familiecompetenţă apifitoterapie Clinica Medicală Medas

Fitoestrogenii au proprietăţi atât estrogenice, cât şi antiestrogenice, dar nu au efectele adverse ale estrogenilor endogeni sau medicamentoşi. De exemplu, ei nu provoacă modificări la nivelul ţesutului mamar sau uterin, din contra, protejează împotriva apariţiei cancerului la acest nivel. Modificările histopatologice de la nivelul endometrului apar când fitoestrogenii sunt administraţi mai mult de cinci ani.

Administrarea fitoestrogenilor este interzisă însă când cancerul mamar sau uterin s-a instalat sau în timpul tratamentului chimioterapic. Fitoestrogenii sunt indicaţi în caz de: acnee, hiperfoliculinemie, menopauză (diminuează simptomele asociate menopauzei şi previn osteoporoza) şi prostatite. Printre plantele cu acţiune estrogenică se numără: trifoiul roşu, hameiul, frunzele şi fructele de zmeur, salvia şi lemnul-dulce. Acelaşi efect îl au şi seminţele de in ori de dovleac.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite