Cromul reglează nivelul glicemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu predispoziţie la diabet zaharat de tip II ar trebui să consume cu regularitate alimente bogate în acest mineral. Persoanele care au corpul în formă de măr, adică prezintă un strat de grăsime abdominală, şi au rezistenţă la insulină ar putea avea carenţă de crom.

Principalul rol al cromului în organism este de a regla metabolismul glucidic şi lipidic.

„Marea calitate a cromului este aceea că menţine stabil nivelul zahărului în sânge printr-o corectă utilizare a insulinei, evitându-se astfel riscul aşa-numitului fenomen de rezistenţă la insulina. Din acest motiv, cromul mai este denumit şi factor de toleranţă a glucozei", explică biologul nutriţionist Livia Nena de la Bio Nutriliv din Bucureşti.

Previne instalarea rezistenţei la insulină

Cromul ajută la controlul zahărului provenit din alimentaţie de către hormonul produs de pancreas (insulina) şi favorizează pătrunderea glucidelor în celule, menţinând glicemia la un nivel normal.

În momentul în care în organism nu există suficient crom, celulele devin din ce în ce mai puţin sensibile la insulină, organismul produce tot mai multă insulină, iar în final în corp se găsesc şi glucide, şi insulină în exces. Acesta este fenomenul care poartă numele de rezistenţă la insulină şi este un factor important care anunţă instalarea diabetului zaharat.

Mâncaţi cereale integrale!

Odată cu dezvoltarea rezistenţei la insulină se produce şi o acumulare masivă de grăsime în ţesuturi şi, prin urmare, apare grăsimea de pe abdomen. În plus, nivelul trigliceridelor şi colesterolului „rău" creşte.

O alimentaţie echilibrată asigură minimumul necesar de crom, adică aproximativ 20-30 micrograme. Însă pentru ca metabolismul zahărului să lucreze la capacitate maximă şi pentru a stimula dezvoltarea masei musculare (principalul consumator de energie al organismului), ar trebui ca aportul zilnic de crom să fie de aproximativ 60 micrograme.

Cromul se găseşte în cantităţi mari în ficat, în cereale, în condimente, în gălbenuşul de ou, în drojdia de bere, în ciuperci, în fructele de mare şi în legume (broccoli, cartofi, fasole verde etc.). Cu toate acestea, alimentele prelucrate termic şi cele procesate au un nivel mult mai mic de crom, în jur de 10 micrograme/100 g.

De aceea, specialiştii recomandă consumul de cereale integrale. În timp ce un kilogram de grâu integral furnizează organismului aproximativ 175 micrograme de crom, un kilogram de grâu rafinat nu conţine mai mult de 23 micrograme.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite