Cele mai noi terapii anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia  cu ultrasunete HIFU se face  sub anestezie generală
Intervenţia cu ultrasunete HIFU se face sub anestezie generală

Noile metode de tratament utilizate în oncologie distrug cu succes tumoarea, au efecte secundare reduse asupra organismului şi permit o recuperare rapidă.

Terapiile moderne anticancer oferă o alternativă la metodele clasice de tratament şi cresc atât durata, cât şi calitatea vieţii bolnavului. Spre deosebire de metodele chirurgicale, ele presupun procedee minim invazive, ce permit o recuperare rapidă.

În plus, de cele mai multe ori, sunt lipsite de efectele secundare specifice chimio-terapiei şi radioterapiei. În funcţie de fiecare caz în parte, ele pot fi folosite fie ca primă abordare terapeutică, fie în asociere cu alte metode, fie în situaţiile în care tratamentul cu citostatice sau prin iradiere nu mai are efect.

Specialiştii urmăresc facilitarea accesului la astfel de terapii, pentru a oferi o şansă egală tuturor bolnavilor şi pentru a reduce costurile generate de
maladie.

Ultrasunetele HIFU uşurează operaţia

Procedeul HIFU-HCU este o metodă neinvazivă şi nedureroasă, ce foloseşte ultrasunete de înaltă intensitate. Acestea ţintesc tumoarea, o supraîncălzesc şi o distrug, fără să acţioneze asupra ţesutului sănătos. Este indicată în cazul tumorilor solide de la nivelul ficatului, rinichilor, oaselor, sânilor, pancreasului, ţesuturilor moi şi în cazul altor tumori solide.

Excepţie fac tumorile localizate în măduva spinării, în plămâni, stomac şi în intestine. Hipertermia HIFU poate fi folosită ca terapie unică sau în asociere cu alte metode. De exemplu, ea poate micşora semnificativ tumoarea, uşurând mult intervenţia chirurgicală. Intervenţia este de scurtă durată, astfel că perioada de recuperare a bolnavului depăşeşte rareori 24 de ore.

În România, metoda este oferită de Centrul Clinic HIFU Terramed Conformal din Bucureşti (www.hifu.ro), sub coordonarea medicului Nicolae Verga, radioterapeut oncolog. Costul unei astfel de intervenţii începe de la
1.500 de euro şi nu este acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate.

Criogenia ‹‹îngheaţă›› tumorile prostatei

Metoda constă în îngheţarea tumorii la minus 195 de grade. Dezgheţarea tumorii provoacă ruperea membranelor celulelor canceroase şi pierderea conţinutului acestora, cu efecte secundare minime asupra organismului. În România, criogenia s-a folosit până acum cu succes în extirparea tumorilor renale şi de prostată, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca.

Seminţele radioactive atacă celulele canceroase

O altă metodă minim invazivă de tratare a cancerului este brahiterapia, care constă în implantarea în tumoare, cu ajutorul unui ac, a unor particule de mici dimensiuni.

Acestea conţin o substanţă radioactivă de tipul iodului, care se elimină treptat la locul de implantare. Este utilă pentru tratarea multiplelor tipuri de cancer, printre care cel de prostată, de col uterin şi de sân. În România, metoda este folosită în cadrul Institutului Oncologic Fundeni şi în cadrul clinicii Medestet din Cluj-Napoca.

Moleculele ţintite distrug metastazele

Computerul analizează zona pe care acţionează ultrasunetele

Computerul analizează zona pe care acţionează ultrasunetele

Terapiile moleculare ţintite dau rezultate bune în tratarea cancerului bronhopulmonar, colorectal, pancreatic, renal şi de sân. Au avantajul că acţionează şi asupra cancerelor difuze şi asupra metastazelor. Aproximativ 4.000 de români beneficiază gratuit de aceste terapii, prin acordul Comisiei Naţionale de Oncologie.

Terapia genică, pentru viitor

Sunt încă în studiu tratamentele care prevăd transformarea ADN-ului celulelor canceroase cu ajutorul unor virusuri introduse în organism. Acestea conţin fragmente ADN sau ARN care interacţionează cu ADN-ul propriu celulei tumorale, ducând la distrugerea acesteia, fără alte efecte asupra organismului.

Specialistul nostru
Dr. Dana Lucia Stănculeanu

medic primar oncologie
Institutul Oncologic Bucureşti


Terapia ţintită în oncologie blochează creşterea celulelor canceroase, interferând cu diviziunea celulară şi cu metastazarea în ţesuturi. Aceste tratamente oferă medicilor noi posibilităţi terapeutice. Ele permit individualizarea tratamentului şi sunt mult mai selective pentru celulele canceroase, au efecte toxice mai mici şi cresc calitatea vieţii pacienţilor.

Totuşi, organismul poate dobândi rezistenţă şi la aceste tratamente. Din aceste motive, se preferă administrarea lor în combinaţii fie cu alte tratamente ţintite, fie cu terapiile clasice.

Statistică

Anual, tumorile maligne afectează 1,4 milioane de persoane la nivel mondial.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite