Ce ar trebui să mănânci ca să rezişti în zilele toride

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca să rezişti pe caniculă, mănâncă în fiecare zi salată verde şi roşii
Ca să rezişti pe caniculă, mănâncă în fiecare zi salată verde şi roşii

Că trebuie să bei cel puţin 1,5 litri de apă pe zi ştii deja. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă în zilele toride!

Doar bând apă nu reuşim să recuperăm stresul pe care îl resimte organismul atunci când este expus la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Aşa că, pentru a preîntâmpina problemele de sănătate în această perioadă este foarte importantă şi alimentaţia. Mai ales că apa din legume şi din fructe este asimilată mai bine de organism decât cea pe care o bem pur şi simplu.
Probabil că ai observat că vara simţi mai puţin intens senzaţia de foame şi parcă organismul îţi cere să mănânci alimente mai „uşoare". Specialiştii spun că trebuie să ascultăm mesajele corpului, fiindcă o dietă prea grasă, greu de digerat, cu porţii mari suprasolicită aparatul digestiv. În consecinţă, apare o creştere a temperaturii interne a corpului.

Citeşte şi:
Ce avantaje le aduce femeilor operaţia de apendicită

Roşiile organice chiar sunt mai bune decât cele obişnuite

Salată de legume + dovlecel

Dovlecelul, consumat cel mai adesea pe grătar, în supă sau pane, este recomandat de specialişti şi în stare proaspătă, în combinaţie cu salată verde, cu roşii şi cu castraveţi. Toate au o cantitate mare de apă şi de minerale.
Dovlecelul, în mod special, conţine apă în proporţie de 94% şi, de asemenea, un nivel impresionant de minerale. În stare proaspătă, are în compoziţie mangan, un oligoelement extrem de important pentru facilitarea unor procese metabolice esenţiale. Din păcate, mare parte din acesta se pierde prin prepararea termică.
Totuşi, chiar şi gătit, dovlecelul este valoros vara, fiindcă 100 g de legumă fiartă la aburi aduce în corp potasiu, fosfor, magneziu, calciu şi fier. Prin urmare, dovlecelul este un aliat ideal în procesul de recuperare a mineralelor pierdute prin transpiraţie pe caniculă.

Studiu: stăpânii de pisici ar avea risc crescut de suicid

Pepenele roşu înlocuieşte apa

O felie de pepene ne hidratează mai bine decât un pahar cu apă, fiindcă pepenele conţine 92% apă care se este asimilată mai lent şi mai bine în organism. În plus, consumând pepene roşu, suplinim şi pierderile de săruri minerale şi combatem durerile de cap şi starea de ameţeală şi de greaţă, specifice în cazul expunerii prelungite la temperaturi crescute.

Alimentele cu vitamina C te fac mai rezistent

Încă din anii 1930, studiile au arătat că vitamina C ajută organismul să reacţioneze mai bine la stresul provocat de căldura de afară. Astfel, această vitamină reduce riscul de a suferi tulburări provocate de temperaturile crescute, cum sunt insolaţia, şocul termic, dar şi alergia la soare. De aceea, specialiştii recomandă să includem în dietă cele mai bune surse de vitamina C: cătina, pătrunjelul (proapăt, în salate), măceşele, afinele, coacăzele, citricele şi varza.

Atenţie! Numărul cazurilor de cancer testicular este în creştere

Dacă nu transpiri suficient, mănâncă usturoi

Unele persoane nu transpiră prea mult nici măcar vara, ceea ce poate fi şi un avantaj, dar şi o problemă, spun specialiştii. Transpiraţia are un rol esenţial în zilele călduroase, şi anume: ne ajută să ne răcorim (sângele este direcţionat dinspre organele interne înspre piele, unde se produce transpiraţia, ca să se răcorească şi astfel scade temperatura din interiorul corpului), iar cei care nu transpiră sunt expuşi unui risc mai mare de a suferi de pe urma expunerii la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.
Dacă te numeri printre cei care nu transpiră suficient, specialiştii îţi recomandă să-ţi pui în salate şi puţin ardei iute sau să mănânci bruschete cu roşii şi cu usturoi. Atât condimentele iuţi, cât şi usturoiul intensifică circulaţia sangvină şi stimulează transpiraţia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite