Ce legătură există între Mozart şi colonoscopie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii continuă să descopere noi beneficii ale muzicii asupra corpului uman
Cercetătorii continuă să descopere noi beneficii ale muzicii asupra corpului uman

Muzica lui Mozart ar putea ajuta medicii să detecteze polipii posibil periculoşi din colon, arată un studiu recent al Colegiului American de Gastroenterologie.

Ascultatul compoziţiilor lui Wolfgang Amadeus Mozart creşte de la 27% la peste 36% şansele de detectare a unor formaţiuni precanceroase din colon, în urma investigaţiei colonoscopice.

Citeşte şi:
Investigarea colonului trebuie să înceapă devreme

Doi medici americani, care au efectuat peste 2.000 de colonoscopii, au descoperit că şansele de detectarea a unor formaţiuni canceroase sau benigne, dar care pot deveni maligne, sunt mai mari dacă persoana căreia i se face investigaţia ascultă compoziţiile muzicale ale lui Mozart.

Potrivit MSN, unul dintre medici a observat că rata de detectare a polipilor posibil periculoşi a fost de 67% la cei care au ascultat Mozart în timpul colonoscopiei, comparativ cu 30% la oamenii la care investigaţia s-a efectuat fără muzică.

Însă, media ratei de identificare a formaţiunilor celulare anormale a crescut, per total, de la de la 27% (fără muzică) la 36,7% (cu muzică).

Până în prezent, specialiştii nu au putut oferi explicaţii concrete privind modul în care liniile melodice acţionează asupra organismului uman implicat într-o investigaţie medicală.

Cu toate acestea, muzica a dus la creşterea eficienţei colonoscopiei prin care medicii căutau să identifice adenoame pe colon. Acestea sunt tumori benigne care se pot transforma în formaţiuni canceroase. Screeningul pentru cancerul colorectal implică detectarea acestor tumori şi, cel puţin, supravegherea lor.

"Rata de detectare a adenoamelor este strâns legată de reducerea incidenţei cancerului colorectal", a declarat dr. Catherine Noelle O'Shea de la Centrul de Cercetare Ştiinţifică din cadrul Universităţii Texas (SUA). Ea a adăugat că orice metodă care ajută la descoperirea formaţiunilor canceroase sau care pot deveni maligne este binevenită, pentru că are capacitatea de a salva vieţi.

Acesta nu este singurul studiu care prezintă avantajele aduse de muzică în activitatea medicală. Asociaţia Medicală din SUA a publicat în 1994 o altă cercetare care arăta că ascultatul muzicii în timpul intervenţiilor chirurgicale creşte eficienţa de lucru a medicilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite