Ce contine un pahar de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele este un aliment esential. Specialistii sustin ca laptele contine proteine de o inalta valoare nutritionala si biologica; glucide; minerale; vitamine si grasimi indispensabile vietii. Pentru

Laptele este un aliment esential. Specialistii sustin ca laptele contine proteine de o inalta valoare nutritionala si biologica; glucide; minerale; vitamine si grasimi indispensabile vietii. Pentru asigurarea unui echilibru al componentilor nutritivi din laptele procesat industrial trebuie adaugati micronutrienti pentru fortifierea produsului finit. Prin fortifiere, laptele poate fi consumat si de persoanele supuse riscului deficientelor, spune dr. ing. Alexandrina Toma de la Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Vitaminele si mineralele sunt indispensabile bunei functionari a organismului. "Calciul si fosforul participa la structura oaselor si a dintilor, iar echilibrul calciu/fosfor din lapte favorizeaza absorbtia primului. Zincul si seleniul, continute de lapte, sunt minerale care ajuta in lupta contra radicalilor liberi si a imbatranirii premature a celulelor, intareste sistemul imunitar al organismului si previne aparitia aterosclerozei", mai spune dr. ing. Toma. De asemenea, vitaminele B1, B2 din lapte sunt importante pentru metabolismul energetic, iar vitamina B12 este indispensabila pentru formarea globulelor rosii si protectia celulelor. Specialistii FPAS spun ca laptele contine si vitamina A (antioxidant, previne degenerescenta maculara etc.), precum si vitamina D, care este implicata in utilizarea calciului si a fosforului de catre organism. Produsele lactate fortificate sunt utile in prevenirea unor afectiuni, cum ar fi rahitismul, osteoporoza, anemia si ateroscleroza.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite