Ce ascund sângerările nazale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înclinarea capului pe spate nu opreşte o sângerare nazală
Înclinarea capului pe spate nu opreşte o sângerare nazală

Indiferent de frecvenţa, de durata şi de cantitatea de sânge eliminată prin fosele nazale, aceste episoade pot semnala boli grave. Puseurile hipertensive şi fragilitatea vasculară sunt cauzele cele mai frecvente ale sângerărilor nazale spontane la adulţi.

Sângerările spontane, care nu apar în urma unei lovituri sau în urma zgârierii pereţilor nazali, pot ascunde probleme grave de sănătate, motiv pentru care trebuie întotdeauna investigate.

„Durata sângerării, frecvenţa acesteia şi cantitatea de sânge eliminată nu sunt un indiciu al gravităţii problemei care se ascunde în spatele acestor episoade neplăcute. Cantitatea de sânge depinde de dimensiunea vasului rupt", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

La copii, între vârstele de 3 şi 10 ani în special, sângerările nazale sunt mai frecvente decât în cazul adulţilor şi mai puţin alarmante, pentru că aceştia au o mucoasă nazală mai sensibilă.

Multe persoane au capilare fragile

O cauză frecventă a sângerărilor nazale la adulţi şi mai puţin periculoasă este fragilitatea capilară crescută pe care unele persoane fie au moştenit-o, fie au dobândit-o în urma unei rinite cronice sau unei sinuzite. În cazul lor, capilarele se sparg la eforturi minime precum suflarea nasului sau strănutul.

„Administrarea de vitamina C poate atenua fragilitatea capilară. Dacă aceasta nu are efect, se pot lua tratamente specifice care cresc rezistenţa capilarelor, dar numai la indicaţia unui medic", spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Sângerările pot fi cauzate şi de afecţiuni ale cavităţii nazale, cum sunt polipii, angiomul nazal (o dilatare a unui vas sangvuin), deviaţia de sept sau tumorile nazale. Dacă aceste probleme nu sunt tratate, sângerările vor persista.

Ţineţi tensiunea arterială sub control!

Sângerările nazale sunt deseori simptomul unui puseu de hipertensiune arterială, care poate apărea în urma unui efort fizic sau unei situaţii tensionate. Sângerarea este deseori însoţită de senzaţie de ameţeală şi de durere de cap. Frecvenţa episoadelor de sângerare este dependentă de numărul puseelor, iar tratamentul constă în medicamentele care ţin sub control tensiunea arterială.

O altă cauză a sângerărilor nazale o reprezintă tulburările de coagulare. Ele mai pot să apară la persoanele care iau medicamente anticoagulante, caz în care trebuie discutat cu medicul curant dacă schimbarea tratamentului este oportună.

Şi leucemia poate avea ca simptom sângerările nazale. Dar, la acestea se adaugă de obicei şi alte simptome, care pot fi generale precum oboseala şi slăbirea nemotivată, sau specifice, aşa cum sunt inflamaţia ganglionilor limfatici, durerile osoase, apariţia de vânătăi spontane şi de sângerări ale gingiilor.

Cum se poate opri sângerarea

Nu veţi reuşi să opriţi sângerarea dacă ridicaţi deasupra capului mâna opusă nării prin care sângeraţi şi nici dacă ţineţi capul pe spate (sângele continuă să curgă, dar înspre gât). Cea mai eficientă metodă este de a compresa uşor nara respectivă pentru câteva minute.

După oprirea sângerării, este recomandat să faceţi un repaus de 20-30 de minute, pentru a preveni un nou episod. Dacă nu se opreşte nici după 15 de minute de compresie, trebuie să mergeţi la spital. Specialistul ORL va introduce tampoane în cavitatea nazală sau, în cazurile grave, va cauteriza vasul respectiv pentru a opri sângerarea abundentă, care poate provoca anemie, mai ales la vârstnici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite