Ce analize trebuie să-ţi faci la 20, 25, 40 şi 50 de ani. Testele complete ţin cont de vârstă şi sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunea arterială crescută poate indica existenţa unei boli cardiovasculare
Tensiunea arterială crescută poate indica existenţa unei boli cardiovasculare

Anual, medici recomandă să ne facem un control amănunţit al stării de sănătate. Aceasta pentru că, în acest fel putem depista la timp o problemă de sănătate şi o putem trata mai uşor.

Pentru controlul medical anual putem opta atât pentru clinici privat, cât şi pentru cele de stat, în funcţie de câţi bani avem în buzunar şi de cât timp dispunem.

O statistică medicală internaţională recentă arată că circa 80% din persoanele care ajung să-şi facă un control medical află de o problemă de sănătate de care nu aveau habar, iar românii nu fac nici ei excepţie.

Depistarea la timp a unei afecţiuni duce la vindecarea mai rapidă şi la costuri mai mici de tratament.

Lista completă a analizelor medicale de care nu ar trebui să uităm ţine cont de vârstă şi de sex. Astfel, la 20 de ani lista include analize de sânge cu măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei şi testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea unei eventuale infecţii cu HPV.

După 25 de ani, doctorii recomandă în plus ecografia mamară anuală în cazul femeilor, evaluarea tiroidei, dar şi a sănătăţii pielii.

La vârsta de 40 ani, pe lista testelor se adaugă şi electrocardiograma, controlul oftalmologic şi mamografia, în timp ce la 50, trebuie luate în calcul, colonoscopia, care trebuie repetată la 5 ani, analiza densităţii osoase, dar şi o evaluare a glandei prostate la bărbaţi.

Din lista testelor importante recomandate de specialişti, nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar şi evaluarea greutăţii.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite