Cât cântăresc adjuvantele în succesul terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce  este nevoie pentru ca tratamentele  să aibă eficienţă maximă
De ce este nevoie pentru ca tratamentele să aibă eficienţă maximă

Poate fi vorba despre medicamente sau despre remedii care combat efectele secundare ale tratamentelor agresive, dar şi despre unele terapii care completează schema medicală. În oricare dintre situaţii, adjuvantele sunt, de multe ori, impulsul de care organismul are nevoie pentru a lupta mai eficient cu bolile.

Tratamentul standard pentru o anumită afecţiune, chiar dacă este vorba despre o inovaţie medicală, depinde în cea mai mare măsură de modul în care corpul răspunde la medicamentul respectiv. De exemplu, în unele situaţii, un tratament foarte eficient împotriva unei boli cronice poate fi agresiv cu organismul. Astfel, apare riscul ca beneficiile medicamentelor respective să fie depăşite de riscurile pe care le implică asupra stării generale.

Prin urmare, singura soluţie în acest caz rămâne întreruperea tratamentului până când organismul îşi recapătă puterea. Iar, odată reluat, acesta ar putea să nu mai fie la fel de eficient. În multe astfel de situaţii, mai ales atunci când de eficienţa tratamentului iniţial depinde vindecarea de o boală gravă, sunt introduse în schema terapeutică medicamente care să atenueze simptomele efectelor secundare, astfel încât să nu fie necesară întreruperea terapiei.

Combat efectele adverse ale tratamentului

Medicamentele adjuvante fie potenţează tratamentul de bază, fie reduc efectele secundare ale acestuia



O astfel de situaţie este cea întâlnită la bolnavii de hepatită cronică C, care urmează tratament cu interferon şi cu ribavirină, dificil de tolerat de organism. Se întâmplă în foarte multe cazuri ca, din cauza agresivităţii dublei terapii, să scadă dramatic numărul unui tip de celule albe (neutrofile) şi de trombocite din sânge. Acest efect advers impune reducerea dozelor sau chiar stoparea pentru o vreme a medicaţiei. Pentru a evita aceste măsuri drastice, se recomandă administrarea, simultan cu tratamentul clasic, a unor adjuvante, de tipul stimulentelor măduvei osoase şi al unor hormoni care combat anemia (eritropoietină).

Medicamentul care stimulează producerea de celule albe în măduva osoasă, numit filgrastim, este utilizat ca adjuvant şi înaintea prelevării de celule stem hematopoietice din măduva osoasă, în vederea unui transplant. Cu ajutorul său, numărul celulelor stem prelevate va fi mai mare.

Chimioterapia creşte eficienţa operaţiei

O altă situaţie în care este nevoie de tratamente adjuvante este cea a bolnavilor de cancer. În cazul lor, înainte şi după operaţie, se apelează la alte forme de tratamente anticancer, cu rol de adjuvant, pentru a creşte şansele de succes terapeutic. Astfel, de exemplu prin chimioterapia ori prin radioterapia pre- şi postoperatorie, cresc şansele de eradicare a celulelor canceroase din organism şi scade riscul de recidivă. Aceasta pentru că, chiar şi în cazul în care cancerul nu s-a împrăştiat în corp, adică nu au apărut metastaze vizibile, există posibilitatea ca un număr limitat de celule maligne să se fi răspândit în fluxul sangvin.

Chimioterapia, radioterapia sau administrarea de anticorpi monoclonali atacă orice astfel de celulă şi, ca atare, eficienţa tratamentului este maximă. De asemenea, tot în categoria adjuvantelor în caz de cancer intră şi tratamentele hormonale, necesare mai ales în cacerul mamar. Tamoxifenul este un astfel de tratament, cu rolul de a bloca activitatea hormonilor estrogeni în corp. Acest medicament se recomandă, de regulă, timp de 3-5 ani după o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a nodulilor afectaţi de cancer sau chiar de extirpare mamară. Studiile au arătat că el previne atât recidiva cancerului la sânul afectat iniţial, cât şi apariţia tumorilor la sânul sănătos.

Două antibiotice pot fi mai bune

Există situaţii în care un medicament este prescris pentru o anumită afecţiune nu pentru că are efect curativ, ci pur şi simplu deoarece creşte eficienţa tratamentului de bază. Un astfel de caz este cel al prescrierii mai multor antibiotice pentru o infecţie puternică. De regulă, un antibiotic reprezintă baza tratamentului, deoarece acţionează ţintit asupra bacteriei respective, iar restul nu au niciun efect asupra infecţiei propriu-zise, ci doar stimulează răspunsul organismului la primul medicament. Astfel se evită nu doar proliferarea infecţiei, ci şi instalarea rezistenţei bacteriilor respective la tratament. Spre exemplu, tratamentul standard în caz de tuberculoză include patru antibiotice, care se iau simultan, o perioadă bine determinată, sub supraveghere medicală. Medicamentele adjuvante, în acest context asigură menţinerea la un nivel optim de „absorbţie" a tratamentului de bază în sânge.

Specialistul nostru
Prof. dr. Doina Dimulescu
medic specialist cardiolog Spitalul „Elias"

Tratamentul adjuvant în oncologie presupune administrarea unor secvenţe terapeutice după ce tumoarea primară a fost îndepărtată printr-o abordare terapeutică radicală, de exemplu prin chirurgie sau prin radioterapie. Scopul acestor tratamente este acela de a creşte rata de supravieţuire sau intervalul liber de boală. Principalele forme de tratament adjuvant pot fi: tratamentul chimioterapic, radiologic, hormonal şi biologic. Administrarea tratamentului adjuvant depinde de tipul de cancer de care a fost tratat bolnavul, de prognostic (de exemplu, de factorii histopatologici şi de factorii genetici, în cazul în care tipul de cancer permite o astfel de testare), de stadiul clinic al bolii şi de comorbidităţi. Eficienţa tratamentelor variază în funcţie de toţi aceşti factori.

Masajul redă mobilitatea

Medicamentele adjuvante fie potenţează tratamentul de bază, fie reduc efectele secundare ale acestuia



O varietate de probleme de sănătate, nu doar cele localizate la nivelul articulaţiilor sau la nivelul sistemului osos (reumatism), pot fi tratate, complementar, cu ajutorul fizio- şi kinetoterapiei. De altfel, orice afecţiune care a implicat imobilizare îndelungată la pat, precum şi bolile care dau dificultăţi de mişcare (accident vascular cerebral, scleroză multiplă etc.) necesită acest tip de abordare medicală adjuvantă. În cadrul kinetoterapiei, corpul este ajutat să-şi recapete mobilitatea şi echilibrul prin mişcări specifice, în funcţie de afecţiune. De asemenea, cu ajutorul acestor proceduri, este combătută durerea de cauze musculare şi articulare. Fizioterapia cuprinde masaj, exerciţiu fizic regulat, electroterapie şi termoterapie.

Abordare completă în AVC

Unele boli afectează nu doar un singur organ sau sistem, ci întregul organism. Este şi cazul accidentului vascular cerebral, care poate aduce nu doar probleme la nivelul creierului, ci şi tulburări de vorbire sau de mişcare, printre altele. În această situaţie, pe lângă tratamentul medicamentos standard, se impun terapii adjuvante pentru recuperarea limbajului, fizioterapie, dar şi consiliere ocupaţională, pentru reintegrare socială.

Problemă: Din păcate, la noi în ţară, tratamentele adjuvante în hepatita C nu se prescriu suficient.

Top 3 metode terapeutice complementare

Masajul redă mobilitatea

Aloe vera poate fi administrată ca ajutor în tratamentul bolnavilor cronic, doar cu recomandarea medicului

Pe lângă metodele adjuvante oferite de medicina clasică, mai există o varietate de alte soluţii proprii medicinei complementare. Atenţie, însă! Dacă în cazul persoanelor sănătoase mai este permisă administrarea unor astfel de terapii fără recomandarea unui specialist, în cazul bolnavilor, ele trebuie luate numai la sfatul medicului. 

1 Dietoterapia

În cazul bolilor cronice, meniul zilnic trebuie stabilit împreună cu medicul curant sau cu un nutriţionist. Însă, ca o regulă generală, pentru a creşte eficienţa tratamentelor şi pentru a stimula vindecarea, sunt recomandate alimente care întăresc imunitatea şi care protejează tractul digestiv. De asemenea, unele alimente pot contracara efectele adverse ale unor tratamente clasice. Printre cele mai recomandate pentru creşterea şanselor de vindecare sunt legumele şi fructele bogate în vitamina C, care creşte nivelul de interferon natural, anticorpul cu rol de protecţie a celulelor împotriva virusurilor.

Sursele cele mai bogate sunt: pătrunjelul, kiwi, măceşele, roşiile, căpşunile, vişinele. Resveratrolul din struguri şi-a dovedit, de asemenea, eficienţa ca adjuvant în mai multe afecţiuni. Recent, un studiu a arătat că această substanţă reduce toxicitatea tratamentului standard în cancerul mamar şi, în acelaşi timp, îi creşte eficienţa. Şi vitamina E (din uleiuri vegetale, seminţe, cereale) şi betacarotenul (din morcovi, spanac, caise, roşii, ardei graşi) sunt aliaţi de nădejde împotriva infecţiilor bacteriene şi împotriva bolilor cardiovasculare.

2 Apifitoterapia

Remediile pe bază de aloe vera, de ginseng siberian, de cătină, dar şi de produse ale stupului şi de ciuperci medicinale pot fi recomandate pentru creşterea eficienţei tratamentelor standard şi pentru mobilizarea resurselor naturale de luptă împotriva bolilor. De asemenea, gemoterapia ocupă un loc importat în topul tratamentelor naturale care stimulează vindecarea. Este vorba despre remediile din părţi tinere ale plantelor, care conţin mai multe principii active decât variantele lor adulte. Dozele şi duratele curelor cu aceste leacuri naturale trebuie stabilite însă de medicul apifitoterapeut.

3 Acupunctura

Terapia constă în înţeparea uşoară cu ajutorul acelor speciale a unor puncte specifice de pe traiectul energiei vitale Qi din corp, cu scopul de a grăbi procesul de regenerare celulară şi de vindecare a organismului. Stabilirea punctelor ce trebuie înţepate se face de către medic, în funcţie de afecţiunea de care suferi, fiindcă fiecare punct corespunde unui organ sau unui sistem al organismului. Este foarte important ca, atunci când te adresezi unui specialist în acupunctură, care trebuie neapărat să aibă pregătire medicală, să-i prezinţi analizele, pentru ca acesta să ştie care sunt punctele de interes şi ce anume trebuie să evite pentru a nu agrava afecţiunea.

Atenţie, combinaţii periculoase!

- Grepfrutul încetineşte metabolizarea unor medicamente, existând riscul acumulării în corp a unui nivel crescut al substanţelor terapeutice, potenţând deci, efectul tratamentului. Interacţionează cu antidepresivele, cu antihistaminicele, cu antiviralele, dar şi cu antibioticele şi cu medicamentele pentru cardiaci, pentru bolnavi de cancer şi de epilepsie.

- Alimentele fermentate interacţionează în mod negativ cu tratamentele antidepresive.

- Laptele împiedică absorbţia unor antibiotice.

- Ginkgo biloba, algele marine, pătrunjelul, urzicile şi spanacul trebuie evitate de persoanele care iau anticoagulate şi aspirină, fiindcă cresc riscul de hemoragii.

- Masajul de orice tip este contraindicat în cazul bolnavilor de cancer, fiindcă o stimulare necorespunzătoare a nodulilor limfatici poate duce la proliferarea celulelor tumorale în corp.

Specialistul nostru
Prof. dr. Mircea Diculescu
director al Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni

Nu întotdeauna vitaminele şi suplimentele din plante, utilizate ca adjuvante şi în bolile hepatice, joacă un rol benefic, mai ales dacă este vorba despre o afecţiune cum este steatoza hepatică („ficat gras") şi mai ales dacă luăm prea multe vitamine şi pe o perioadă prea îndelungată. Există suplimente minerale de cupru, de exemplu, care, luate în afecţiuni hepatice cum este boala Wilson, pot face mai mult rău decât bine. În general, extractele de silimarină sunt cele mai acceptate pe plan internaţional ca fiind benefice în rolul de  adjuvante în diferite forme de hepatită, inclusiv B şi C. Eu folosesc mult aceste adjuvante, dar, pentru fiecare pacient în parte, mă gandesc mult ce, cum, cât şi când să-i dau. Este foarte important de înţeles că aceste ajutătoare nu trebuie să înlocuiască tratamentele cauzei.

Protectori pentru ficat

Există aproximativ 1.000 de tipuri de medicamente cu efect toxic asupra ficatului şi care pot da, în timp, chiar hepatită indusă de medicamente. De aceea, o categorie de adjuvante de importanţă maximă în aproape orice tip de afecţiune cronică ce necesită medicaţie o reprezintă cea a protectorilor hepatici. Printre aceştia se numără tratamentele cu enzime hepatice, cu acid dehidrocolic (stimulează producţia de bilă), dar mai ales cele care conţin plante cu efect benefic asupra ficatului. Un loc fruntaş în topul remediilor protectoare hepatice îl ocupă armurariul, bogat în silimarină, substanţă care stimulează regenerarea celulelor hepatice.

Psihoterapie, în orice boală

Aloe vera poate fi administrată ca ajutor în tratamentul bolnavilor cronic, doar cu recomandarea medicului



Indiferent de natura afecţiunii de care suferi, de ordin fizic sau psihic, psihoterapia poate fi de ajutor. Desigur, în cazul tulburărilor psihice uşoare, ea ocupă primul loc în schema de tratament, alături de medicamente, dacă este cazul. Însă în cazul unor afecţiuni fizice cronice, este un adjuvant extrem de necesar atât pentru confortul psihic al suferindului, cât mai ales pentru creşterea eficienţei tratamentului. S-a dovedit prin mai multe studii că psihicul puternic şi gândirea pozitivă determină modificări în organism care accelerează procesul de recuperare şi de vindecare.

Important: Remediile complementare nu exclud tratamentul standard al bolii de care suferi.


Psihoterapie, în orice boală
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite