Candidoza afectează viaţa sexuală

Candidoza  afectează  viaţa sexuală

Bărbaţii pot dezvolta candidoză fără niciun simptom şi, de aceea, mulţi dintre ei nu ştiu că sunt infectaţi

Senzaţia de arsură şi mâncărimea din zona genitală pot perturba actul sexual pe termen lung. Aproximativ 75% din femei au avut cel puţin o dată în viaţă candidoză, iar la 45% din ele boala a recidivat. Candidoza afectează şi bărbaţii, însă într-o proporţie mai mică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Candidoza este o infecţie cauzată de ciuperca numită Candida albicans care, în mod normal, se găseşte în organismul fiecăruia dintre noi. Mai exact, aceasta vieţuieşte în tubul digestiv, în gură şi în vagin, iar în cazul unui organism sănătos nu implică niciun fel de probleme de sănătate.

„De cele mai multe ori, în urma analizelor medicale, candidoza este descoperită întâmplător, însă tratamentul se va institui doar atunci când aceasta are şi manifestări clinice", explică medicul primar obstetrică-ginecologie Alexandra Crişan de la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti.

Atât femeile, cât şi bărbaţii, pot dezvolta candidoza fără să aibă niciun simptom. Astfel de situaţii însă, mai ales în cazul femeilor, sunt foarte rare. De obicei, candidoza genitală este însoţită de simptome neplăcute precum scurgeri mai albe decât cele obişnuite, urât mirositoare şi cu aspect brânzos, mâncărimi vulvare intense, iritaţii în zona genitală şi arsuri la urinat.

Antibioticele, frecvent incriminate

De obicei, apariţia candidozei este pusă pe seama administrării de antibiotice pe termen lung, însă nu doar acesta este elementul declanşator. Printre factorii care determină apariţia acestei boli se mai numără tulburările hormonale, cauzate de folosirea pilulelor contraceptive, igiena genitală neadecvată (folosirea unui săpun obişnuit, cu pH crescut şi duşurile vaginale frecvente), purtarea de lenjerie intimă din material sintetic şi mult prea strânse pe corp, precum şi detergenţii duri folosiţi pentru spălatul rufelor.

De asemenea, candidoza este frecventă şi în cazul bolnavilor de diabet trataţi incorect, din cauza sistemului imunitar slăbit.

Sperma favorizează infecţia

În general, candidoza este considerată o boală cu transmitere sexuală, însă doar prin prisma faptului că actul sexul este una dintre căile de răspândire a ciupercilor.

În urma contactului sexual neprotejat, sperma poate perturba aciditatea naturală a vaginului, iar acest lucru poate produce un dezechilibru al florei vaginale care, ulterior, va determina înmulţirea necontrolată a acestei ciuperci.

În cazul candidozei vaginale, mucoasa devine excesiv de uscată, ceea ce cauzează apariţia durerii în timpul actului sexual. Prin urmare, dacă nu se iau măsuri, viaţa sexuală poate fi serios afectată.

Tratamentul este pe termen lung

Candidoza vaginală se tratează relativ simplu, însă tratamentul se poate întinde pe mai mulţi ani, deoarece, în aproximativ 50 la sută din cazuri, boala recidivează.

Timp de două săptămâni, în cazul femeilor trebuie administrate ovule antifungice la nivelul vulvei, iar barbaţii trebuie să folosească o cremă specială.
De asemenea, se recomandă o igienă strictă şi o dietă bazată îndeosebi pe fructe şi pe legume proaspete. Netratată mai mulţi ani, candidoza poate slăbi sistemul imunitar. Ciuperca are abilitatea de a se transforma într-una agresivă, care se poate răspândi în tot corpul, afectând organele interne.

3 femei din patru au făcut candidoză vaginală cel puţin o dată în viaţă.


citeste totul despre: