Cancerul de intestin gros poate fi prevenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă prezinţi unul dintre factorii de risc, cere sfatul medicului
Dacă prezinţi unul dintre factorii de risc, cere sfatul medicului

Pentru a preveni apariţia cancerului colorectal, persoanele care au sau au avut în familie bolnavi diagnosticaţi cu această boală ar trebui să realizeze periodic teste de screening. Acesta este mesajul transmis cu ocazia „Lunii dedicate luptei împotriva cancerului de intestin gros”.

Pe parcursul lunii martie, se va desfăşura o campania de informare la metrou, pe magistralele M1 (Dristor-Pantelimon) şi pe M3 (Preciziei-Anghel Saligni), şi pe stradă, unde vor fi montate panouri luminoase cu mesajul „Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă”.

Campania se desfăşoară numai în Bucureşti şi în Cluj-Napoca şi de adresează îndeosebi celor de peste 50 de ani, deoarece 90% din persoanele diagnosticate cu cancer colorectal sau de intestin gros se încadrează în această categorie de vârstă.

Care sunt factorii de risc

Cancerul colorectal afectează colonul şi rectul, părţi ale intestinului gros şi reprezintă 13% din totalul cazurilor de cancer. În România, anul, 22 de persoane din 100.000 sunt descoperite cu cancer de intestin gros. Din păcate, nu se cunosc cu precizie cauzele apariţiei acestui tip de cancer, însă se presupune că este favorizat de factori care ţin de stilul de viaţă şi de factori genetici. Cele mai expuse îmbolnăvirii sunt persoanele care au sau au avut în familie un bolnav diagnosticat cu această formă de cancer.

De asemenea, mai poate fi favorizat de fumat şi de consumul excesiv de alcool. Totodată, la risc sunt şi persoanelor care suferă de boala Crohn ori de diabet.

Cum îl depistăm la timp

În cazul persoanelor care prezintă unul din factorii de risc, se recomandă un set de investigaţii care ajută la descoperire timpurie a bolii. “Printre investigaţiile recomandate se numără testul hemocult (anual), sigmoidoscopia (odată la cinci ani) ori clisma baritată cu dublu contrast (odată la cinci ani) şi determinarea markerilor tumorali din sânge. De asemenea, odată la zece ani se va face o colonoscopie”, explică medicul oncolog Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

Mai multe informaţii despre cancerul colorectal poţi afla accesând site-ul www.invingecancerul.ro


Citiţi şi:
De ce morfina este indispensabilă bolnavilor de cancer

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite