Calitatea, înscrisă în codul de bare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calitatea, înscrisă  în codul de bare?
Calitatea, înscrisă în codul de bare?

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Acum o perioadă de timp, când eram la cumpărături într-un supermarket, am fost întâmplător martor la o discuţie. Mai exact, cineva a recomandat partenerului său să cumpere produsul care are prima cifră 5, pentru că acesta este „original”.

Din acel moment citesc cu atenţie codurile de bare, însă nu sunt sigur că această informaţie este reală. Am apelat la dvs. pentru a mă lămuri ce semnificaţie are prima cifră înscrisă pe codul de bare de pe alimente. Este posibil ca această cifră să aibă legătură cu calitatea produsului?
Laszlo, Târgu Mureş

image

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi


Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Astfel de informaţii sunt un mit. Acest lucru este valabil doar în cazul ouălor: cifra 0 este pentru cele ecologice, cele mai sănătoase, 1 sau 2 pentru ouăle de la găini crescute cu o hrană mai naturală, iar cifra 3 pentru cele de la găini crescute artificial, cu chimicale şi trebuie evitate.

Astfel, este indicat să cumpăraţi doar ouă cu cifra 0, 1 sau 2. Cele numerotate cu 0 trebuie să aibă şi două sigle: sigla AE (Agricultură Ecologică) acordată de Ministerul Agriculturii şi sigla care identifică organismul care a certificat alimentul ca fiind ecologic. În concluzie, informaţia este certă în cazul ouălor, nu şi în cel al celorlalte produse.

,,Menstruaţia întârzie să apară''

image

Am 13 ani şi încă nu am menstruaţie. Îmi este frică să le spun părinţilor. Am citit că aceasta apare până la vârsta de 15 ani, dar mie mi-au apărut deja toate simptomele. Nu ştiu ce să fac, deşi prietenele mele îmi spun să nu-mi fac griji.

Noaptea nu mai pot să adorm înainte de ora 2-3 şi mă trezesc pe la 9-10. Am băut ceaiuri pentru somn, dar fără rezultat. Recent am ajuns la spital, deoarece nu am mâncat nimic şi sunt slăbită. Menţionez că, în urmă cu şase ani, am avut mononucleoză. Sunt aceste probleme asociate? Ce mă sfătuiţi să fac?


Andrada, Urziceni

image

Dr. Alexandra Crişan


medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Filantropia


Părerea mea este că nu trebuie să vă faceţi nicio grijă. Se consideră că există o problemă medicală, şi anume amenoree primară, dacă prima menstruaţie nu apare până la 14 ani, în absenţa caracterelor sexuale secundare, sau până la 16 ani, cu prezenţa caracterelor sexuale secundare.

Mai exact, puteţi aştepta instalarea menstruaţiei până la 16 ani. Dacă nu apare nici la acea vârstă, este recomandat să faceţi un control ginecologic. În ceea ce priveşte insomnia, aceasta apare cel mai probabil din alte cauze. De asemenea, mononucleoza infecţioasă nu determină întârzierea menstruaţiei.

,,Este absolut necesar să fac biopsie?''

Am 70 de ani şi o mare parte din viaţă am lucrat în construcţii energetice, sunt fumător şi în tinereţe am consumat alcool. Am ulcer, diabet zaharat de tip 2, artrită şi, mai nou, am fost diagnosticat cu o tumoare la plămâni. Medicul mi-a spus că nu-mi recomandă niciun tratament până ce nu fac o puncţie biopsică şi un examen histopatologic.

Menţionez că recent am avut şi sinuzită, cred, cu o secreţie urât mirositoare, îmi lăcrimează un ochi, tuşesc, am dureri de cap, febră şi o stare de somnolenţă. Trebuie nepărat să fac biopsie? Celelalte simptome au legătură cu tumoarea de la plămâni?

Virgil Bocioc, Timişoara

image

Dr. Dana Lucia Stănculeanu


medic primar oncologie
Institutul Oncologic Bucureşti


Antecedentele personale, precum fumatul, consumul de alcool, dar şi celelalte afecţiuni pot fi considerate factori de risc pentru cancerul bronho-pulmonar. Totuşi, certitudinea diagnosticului este dată de examenul anatomopatologic, care poate fi obţinut fie în urma biopsiei, fie printr-o puncţie bioptică sau printr-un examen citologic din spută. Cefaleea poate fi un simptom al sinuzitei sau al unei hipertensiuni arteriale necontrolate.

De asemenea, febra şi starea de somnolenţă pot fi cauzate fie de evoluţia tumorii pulmonare, fie de afecţiuni cardiace sau de determinări secundare cerebrale. Sfatul meu este ca, înainte de a începe orice tratament, să faceţi un examen computer tomograf, o bronhoscopie cu examen citologic al aspiratului bronşic şi un examen patologic după biopsia bronşică.

,,Smulgerea unghiilor este o soluţie?''

image

Am fost diagnosticată recent cu eczemă cronică şi cu onicodistrofie secundară la mâna dreaptă. În urma unor teste s-a observat prezenţa unor filamente miceliene. Ulterior, diagnosticul a fost de perionixis, pentru care mi s-a recomandat să iau Itroconazol, pe care nu l-am luat.

Eczema o am de câţiva ani, fiecare deget având baza unghiei îngroşată, iar pielea fiind uscată şi cu scuame. Am o cremă de tipul Elocom, care a dat rezultate o perioadă limitată. Am auzit chiar că, pentru a îndepărta această ciupercă, trebuie smulse unghiile. Ce mă sfătuiţi să fac?

Ramona Marcu, Bucureşti

image

Prof. Dr. Anca Zbranca


medic specialist dermatolog

După descrierile dvs., aveţi o onicomicoză, o ciupercă ce se întinde şi pe piele. În mod normal, ar trebui să vi se prescrie un tratament oral cu Terbinafină (un comprimat pe zi timp de trei luni), asociat cu controlul lunar al transaminazelor. Dacă este vorba de o onicomicoză cu dermatomicoză, folosirea cremei cu corticoizi Elocom va agrava leziunile.

Deci nu ar trebui inclusă în tratament. Însă tot ceea ce vă spun trebuie evaluat clinic. De aceea, cel mai indicat ar fi să consultaţi din nou un medic dermatolog, pentru a stabili un diagnostic şi o conduită terapeutică. Toate medicamentele recomandate în acest caz se pot administra doar cu prescripţie medicală.

,,Care este afecţiunea de care sufăr?''

Am 62 de ani şi sufăr de mai multe afecţiuni. Însă cel mai tare mă nelinişteşte că am o durere permanentă între anus şi testicule. Disconfortul iradiază uneori şi în penis. Sufăr şi de adenom de prostată, pentru care am urmat un tratament în 2004.

De asemenea, am şi discopatie lombară. Pentru adenomul de prostată am făcut recent investigaţii medicale, printre care şi PSA şi free PSA, ale căror rezultate au fost normale. Problema poate fi de colon?

Ion Balaş, Galaţi

image

Prof. Dr. Petrişor Geavlete


medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă
„Sf. Ioan”, Bucureşti


Durerile cu această localizare pot fi determinate de o serie de afecţiuni, iar unele dintre ele ţin de sfera urologică. Aţi procedat corect efectuând examenele PSA total şi free PSA. Astfel, a fost exclusă o afecţiune malignă a prostatei, ce ar fi fost posibil să apară şi după extirparea chirurgicală a adenomului de prostată.

Totuşi, pentru a putea stabili cu certitudine un diagnostic, recomandarea mea este să mai faceţi un consult la medicul specialist urolog şi o serie de investigaţii medicale suplimentare. Printre acestea se numără şi ecografia, examenul sumarului de urină şi urocultura.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite