Bea apă chiar dacă nu ţi-e sete!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când simţi senzaţia de sete şi când ai buzele uscate, organismul deja este deshidratat.

Cei mai mulţi dintre noi beau apă doar atunci când simt senzaţia de sete, ba chiar unii ignoră multă vreme şi acest semn pe care organismul îl transmite când începe să se deshidrateze. Din acest motiv, în timp, mecanismele prin care creierul ne transmite că trebuie să consumăm lichide este dat peste cap. Astfel, senzaţia de sete apare tot mai târziu, când corpul a pierdut deja o cantitate considerabilă de apă prin transpiraţie, prin tranzit digestiv şi prin respiraţie. Unii dintre noi ajung chiar să confunde senzaţia de sete cu cea de foame şi, în loc să se hidrateze, se supraalimentează. Acest lucru accentuează deshidratarea, pentru că procesele metabolice implicate în digestie folosesc din rezervele suplimentare de apă ale organismului.

Citeşte şi:
De ce fibrele insolubile sunt vitale în dietă

Încălţămintea comodă nu ţine cont de modă

Deshidratarea, gravă la vârstnici

Un factor important care afectează apariţia senzaţiei de sete este înaintarea în vârstă. După 50-60 de ani, mecanismul de semnalare a deshidratării de către creier este mult diminuat, astfel că aceste persoane pot să nu mai simtă aproape deloc senzaţia de sete. În plus, rezistenţa lor la temperaturile ridicate scade, deoarece mecanismul de autorăcire al organismului nu mai funcţionează la parametri optimi, ca în tinereţe, numărul glandelor sudoripare fiind mai mic. Prin transpiraţie nu doar se elimină apă, ci se şi reglează temperatura corpului pentru a preveni şocul termic. Iar dacă nu transpiră suficient, şi nici nu se hidratează, vârstnicii sunt de două ori mai expuşi riscului de deshidratare.

Vezi ce le motivează pe femei să înceapă o dietă

Câteva guri, din oră în oră

Pentru a evita procesul de deshidratare, trebuie să ne autoeducăm să bem apă cu regularitate. De exemplu, ne putem mobiliza să luăm câteva guri de apă din oră în oră. Acest lucru este chiar mai favorabil pentru corp decât dacă am bea cantităţi mai mari de apă la intervale mai lungi, fiindcă organismul nu o poate asimila corect.
„Putem face din acest obicei unul plăcut adăugând şi puţină zeamă de lămâie în apa oligominerală recomandată pentru a înlocui pierderile de lichide şi de minerale prin transpiraţie", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Majoritatea recomandărilor pe care le auzim inclusiv la televizor, în pauzele publicitare, sunt să bem doi litri de lichide pe zi. Cu toate acestea, este mai important să ne hidratăm cu regularitate şi cu cantităţi mici de lichide. Şi, mai ales, este important ce anume bem şi ce mâncăm în zilele caniculare.
„Este important ca, pe lângă hidratarea cu apă, să ne hidratăm suplimentar cu fructe şi cu legume proaspete", recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Necesarul de apă pe vârste

Vârsta ... ml apă/kg corp
0-3 luni ... 150
3-6 luni ... 125
7-24 luni ... 100
2-6 ani ... 90-100
7-10 ani ... 70-85
11-18 ani ... 40-50
Adulţi ... 30-35

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite