”În urmă cu cinci luni, soţul meu mi-a spus că i-ar plăcea să mergem la un sex shop ca să cumpărăm câteva jucării sexuale. La început nu m-a încântat ideea, dar după aceea am fost de acord, gândindu-mă că acele lucruri ne vor condimenta viaţa sexuală. Însă, pe măsură ce timpul a trecut, tot felul de gânduri mi-au apărut în minte. Cel mai mult mă înspăimântă gândul că s-a plictisit de mine. Noi suntem împreună de 15 ani şi avem doi copii. Ce-i drept, în relaţia noastră, a intervenit rutina, dar m-am reinventat pentru a-i menţine atenţia vie. Cât de utile sunt jucăriile sexuale într-o relaţie?”

Nu cred că se poate spune categoric: „jucăriile sexuale sunt necesare" ori „jucăriile sexuale nu sunt bune". Fiecare cuplu îşi construieşte viaţa sexuală în funcţie de valorile comune şi totul este normal atâta timp cât acest lucru se face cu consimţământul ambilor parteneri şi nu produce durere sau prejudicii. Se pare că atât dumneavoastră, cât şi soţul aţi sesizat o anumită rutină în relaţia voastră.

Din păcate, fiecare a căutat soluţii separat. Dumneavoastră v-aţi „reinventat" (însă nu ştim ce a însemnat asta pentru partenerul dvs. sau pentru relaţie), iar partenerul dumneavoastră a găsit ideea jucăriilor sexuale. Rutina nu este vina cuiva, ci consecinţa comportamentului vostru în raport cu aşteptările pe care le aveţi unul de la celălalt. De aceea, atunci când intervine rutina, trebuie să acţionaţi împreună. Chiar găsirea unei soluţii care să vă scoată din rutină este parte importantă a acestui proces.