Aşa păstrezi corect mâncarea în frigider!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Repartizează  alimentele  în funcţie de tipul şi de mărimea lor
Repartizează alimentele în funcţie de tipul şi de mărimea lor

Modul inadecvat în care sunt păstrate alimentele duce adesea la apariţia infecţiilor alimentare, riscul fiind cu atât mai crescut cu cât mâncarea este ţinută mai mult timp la temperatura camerei. Refrigerarea încetineşte sau împiedică dezvoltarea celor mai mulţi microbi.

De aceea, mâncarea trebuie pusă la rece la cel mult două ore după preparare. O condiţie esenţială de a preveni îmbolnăvirea este să respecţi igiena alimentară, să acorzi atenţie prospeţimii alimentelor şi să le depozitezi corect.

Alimentele, dispuse în funcţie de tipul lor Pentru a organiza frigiderul în mod eficient, astfel încât să eviţi dezvoltarea bacteriilor, dar şi să economiseşti spaţiu, încearcă să aşezi alimentele în funcţie de mărimea şi de tipul lor. Astfel, fructele şi legumele trebuie depozitate în compartimente separate, precum şi lactatele, gustările sau mâncarea gătită.

Este bine ca rafturile din partea de sus să fie destinate păstrării mâncărurilor gătite, iar cele din partea de jos, alimentelor nepreparate termic şi crudităţilor. De asemenea, este important ca recipientele în care păstrezi alimentele să fie curate şi să se închidă ermetic, în caz contrar, gustul şi mirosul acestora alterându-se. O soluţie bună este să acoperi vasele cu folie de plastic.

Atenţie: Nu ţine carnea sau legumele nespălate lângă mâncarea gătită, deoarece o pot contamina.

Igienizarea se face periodic

În fiecare săptămână este bine să faci o igienizare a frigiderului. După ce scoţi aparatul din priză, scoate toată mâncarea din el şi fă o triere a alimentelor, aruncându-le pe cele expirate sau alterate. Păstrează doar ce ştii că vei mânca sigur şi pune alimentele într-un loc răcoros până ce termini de spălat frigiderul.

Spală apoi fiecare raft în parte cu apă caldă şi cu detergent de vase, după care procedează la fel şi cu interiorul şi cu exteriorul frigiderului, dar şi cu congelatorul. Şterge totul cu o lavetă uscată şi curată şi reaşază alimentele.

Recongelarea, risc de contaminare

Este important să nu recongelezi alimentele după ce au fost dezgheţate, deoarece creşte riscul contaminării acestora cu bacterii. O soluţie este să pui în congelator alimente în pacheţele mici, de câte o porţie. În acest fel, nu vei fi nevoit să recongelezi produsul.

Ai grijă ca recipientele în care păstrezi alimentele să fie curate şi să se închidă ermetic.

Ţine carnea separat de crudităţi

Unele zone ale frigiderului au o temperatură mai scăzută decât altele şi, de aceea, trebuie să foloseşti compartimentul pentru carne doar în acest scop. În plus, este­ indicat să eviţi să aşezi carnea proaspătă alături de crudităţi sau de mâncarea gătită, deoarece le pot contamina cu bacterii.

Evită să bagi legumele şi fructele nespălate în frigider şi nu combina alimentele gătite cu cele proaspete. Este recomandat să se păstreze un spaţiu în jurul alimentelor, pentru ca aerul rece să poată circula liber.

Ai grijă la termenul de valabilitate!

Nu de puţine ori, se întâmplă ca alimentele să se altereze chiar dacă­ sunt păstrate la rece. Acest lucru se întâmplă atunci când termenul lor de valabilitate a expirat. Pentru a evita acest lucru, trebuie să fii atent la data expirării înainte de a le pune în frigider, dar şi înainte de a le consuma.

De asemenea, evită să găteşti în cantităţi foarte mari şi să păstrezi mâncarea mult timp la frigider, deoarece se învecheşte şi, dacă este consumată, poate duce la apariţia tulburărilor digestive.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

Există cazuri când alimentele se pot altera chiar dacă sunt păstrate în frigider. Acest lucru se întâmplă atunci când este depăşit termenul de valabilitate al produselor. De aceea, este recomandabil să verificăm data expirării de pe eticheta alimentelor înainte de a le pune în cămară sau în frigider. Tot pentru siguranţa noastră este bine să nu păstrăm mult timp mâncarea preparată termic sau gătită în frigider, deoarece, chiar la temperaturi foarte joase,se poate învechi.

Acest lucru presupune deteriorări biochimice subtile ce pot afecta procesul normal al digestiei, ficatulului şi bilei, ducând la indigestii şi la alte neplăceri. Orice aliment este bine să fie cât mai proaspăt atunci când este consumat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite