«Am slăbit şi nu mă mai simt atrasă de soţ»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am ţinut o cură de slăbire şi am dat jos 15 kg (de la 75 la 60). Mă simt mult mai încrezătoare în mine acum şi, deşi am făcut acest lucru pentru mine (soţul meu nu mi-a cerut-o niciodată), acum mă simt mai puţin atrasă de el. Este adevărat că şi el este mai plinuţ, aşa a fost şi când ne-am cunoscut. Mă simt vinovată din această cauză. Ce mă sfătuiţi să fac ca să remediez această problemă? Pot vorbi ­deschis cu el?  Elena, Cluj-Napoca

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Înainte de a vorbi cu el, este bine să vă puneţi şi dumneavoastră câteva întrebări despre ceea ce simţiţi. Cu siguranţă, faptul că aţi reuşit să faceţi o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte imaginea personală v-a ajutat şi în ­ceea ce priveşte stima de sine. Şi, ca orice om care se vede mai bun, credeţi că meritaţi ceva mai bun. Ce înseamnă însă acest lucru atunci când vorbim despre relaţia dvs.? Există alte nemulţumiri la nivel de relaţie care se pot ascunde în spatele scăderii dorinţei? Există anumite reţineri personale care vă fac să vă îndepărtaţi de el, cum ar fi faptul că, prin modul în care arată, vă aminteşte de cum eraţi înainte? Încercaţi apoi să vorbiţi deschis cu soţul dvs. despre aşteptările pe care le aveţi unul de la celălalt, despre ceea ce apreciaţi în relaţie şi ­despre ceea ce aţi dori să se schimbe. Dacă amândoi aveţi obiceiul de a fi deschişi unul faţă de celălalt, atunci vă va fi mai uşor să comunicaţi, să scoateţi la suprafaţă conflictele interioare şi sursele lor şi să aveţi suportul celuilalt.    

«Nu văd bine după operaţia de cataractă»

Am făcut operaţie de cataractă la ochiul stâng, după care mi-au fost recomandaţi ochelari pentru citit şi pentru vederea la distanţă. După şase luni am constatat o înrăutăţire a vederii şi am schimbat ochelarii (pentru citit şi pentru distanţă). În plus, constat că vederea cu ochiul stâng este mai slabă decât cea cu ochiul drept, care nu este operat. Ce pot să fac ca vederea cu ochiul stâng să revină la normal? Petrică, Iaşi

Dr. Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog

Vederea ochiului stâng poate fi redusă din mai multe motive. Cel mai des întâlnită este cataracta secundară, ce reprezintă cea mai frecventă complicaţie a operaţiei de cataractă şi constă în opacifierea capsulei poste­rioare a cristalinului (structură ­care în timpul operaţiei rămâne în poziţia sa anatomică, cu scopul implantării cristalinului artificial). Tratamentul cataractei secundare se face fie cu ajutorului laserului, fie prin operaţie clasică. Însă pot exista şi alte ­afecţiuni care pot deteriora vederea şi care nu au nicio legătură cu operaţia de cataractă - afecţiuni ale retinei, ale nervului optic etc. De aceea, pentru a şti ce trebuie făcut în situaţia dumneavoastră, trebuie stabilită mai întâi cauza care a dus la scăderea vederii la ochiul operat.

« Am mâncărimi şi nu găsesc tratamentul potrivit»

Am mâncărimi îngrozitoare la nivelul pielii de mai mulţi ani. Nu-mi apare nimic pe piele. Am fost la alergologi, la dermatologi şi la psihiatru, dar niciun tratament nu mi-a fost de folos. Psihiatrul m-a diagnosticat cu tulburare somatoformă şi mi-a dat mirzaten şi haloperidol. Le-am luat trei luni, dar nu am constatat nicio ameliorare. Săptămâna trecută am fost la control, doctorul mi-a scos haloperidolul şi mi-a dat un nou medicament, numit Gabaran. Îl iau de patru zile. Parcă mi-a mai ameliorat mâncărimea, mai ales noaptea. Credeţi că sunt pe drumul cel bun? Daniela (întrebare postată pe adevarul.ro)

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru
medic primar neurolog
Preşedintele Societăţii Române
de Neurologie
Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti


Există extrem de rar tulburări neurologice care se pot manifesta sub forma unui prurit de genul celui descris de dumneavoastră. Un astfel de diagnostic este însă foarte dificil fără examinarea directă, care ar putea evidenţia şi semne neurologice obiective ­(care nu depind doar de percepţia pacientului). Răspunsul favorabil la gabapentine (Gabaran) ar putea pleda în acest sens, dar nu ­este un argument suficient. Dacă doriţi, vă puteţi adresa clinicii noastre pentru un consult de specialitate şi pentru o opinie neurologică (cu programare prealabilă telefonică).

«Ejaculez cu sânge»

De mulţi ani am o durere suportabilă în spate atunci când ejaculez. Am fost la urologie, la neurologie şi la radiologie. Cu vreo trei ani în urmă am observat că ejaculez cu sânge. Am fost la un control pentru prostată, de la ­ecografie mi-au zis că am ceva acolo, dar că ar fi anormal să nu am la vârsta mea. Am observat că dacă ejaculez mai rar, nu mai sângerez, aşa că medicul mi-a recomandat să ţin cont de acest lucru. Dar ce poate fi? Nelu, 70 de ani, Craiova

Prof. dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti


Este foarte posibil ca, deşi nu aţi descris nicio simptomatologie urinară, să aveţi o afecţiune prostatică, ţinând cont de vârstă. Ejacularea cu sânge poate să apară la pacienţi cu adenom sau cu cancer de prostată. Vă recomandăm efectuarea unui PSA  (antigen specific prostatic, care se dozează din sânge) şi a unui consult urologic de specialitate. În acest fel veţi primi un diagnostic clar. Vă puteţi adresa Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan" pentru un consult amănunţit.

«Mă balonez şi am luat în greutate»

După operaţia de anul trecut prin ­care mi s-a extirpat vezica biliară, din cauza unor pietre, mă simt balonat şi am senzaţia că am luat în greutate. Ar trebui să-mi schimb dieta sau să iau suplimente enzimatice pentru a uşura digestia? Mihai P., Bucureşti

Livia Nena
biolog nutriţionist

Lipsa vezicii biliare ­poate duce la o suprasolicitare a ficatului. Din această ­cauză, pe fondul unui ficat obosit şi dereglat funcţional, pot să apară frecvent probleme digestive, cum ar fi balonări, aciditate gastrică şi indigestii. Cu cât ­dieta este mai bogată în grăsimi, cu atât dereglările digestive sunt mai accentuate şi mai supărătoare. Lipsa vezicii biliare poate atrage şi o dereglare metabolică urmată de o creştere în ­greutate. În acest caz, vă recomand o dietă cât mai săracă în grăsimi saturate (de origine animală). Evitaţi alimentele prăjite, fasolea uscată boabe, mazărea, pâinea ­albă şi foietajele, precum şi fructele oleaginoase greu digerabile (nuci, arahide, seminţe de floarea- soarelui, fistic etc.). Un aport de enzime digestive este binevenit. De asemenea, puteţi recurge la protectoare hepatice din plante sau să beţi zilnic câte o cană cu ceai din gălbenele, sunătoare, armurariu şi din anason.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite