«Alergia trece odată cu vârsta?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

«Alergia trece odată cu vârsta?»

Fetiţa mea de 4 ani suferă de alergii. O mănâncă şi-i curge nasul, strănută, o mănâncă pielea. Toate acestea se agravează primăvara. Sunteţi de părere că ar trebui să-i fac teste speciale pentru alergie sau problema va trece de la sine, pe măsură ce va creşte? Există pericolul să se agraveze?  
Alina, Bucureşti

Dr. Camelia Berghea
medic primar alergologie-imunologie clinică
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia"


Tabloul descris corespunde într-adevăr unor suferinţe de tip alergic. Prezenţa simptomelor permanent, însoţite de agravare sezonieră, sugerează sensibilizarea la mai mulţi alergeni. Rinita alergică netratată este considerată un factor de risc pentru dezvoltarea astmului bronşic şi, dincolo de acest risc poate mai îndepărtat, există o asociere frecventă cu afecţiuni precum sinuzitele şi otitele.

În ceea ce priveşte evoluţia pe termen lung, există posibilitatea ca în anumite perioade ale vieţii simptomele alergice să scadă în intensitate. Tratamentele corecte, simptomatice şi, acolo unde există indicaţie, vaccinurile de desensibilizare care se adresează direct alergenului vinovat, pot ameliora mult starea persoanelor alergice. În consecinţă, cred că o evaluare alergologică este utilă în scopul stabilirii tipului exact de sensibilizări pe care le are fetiţa dumneavoastră şi apre­cierii gradului de severitate, nevoilor de tratament şi riscurilor viitoare în contextul clinic dat.

«Cât de bună este mierea?»

Vă rog să-mi spuneţi care sunt beneficiile mierii, ce vitamine şi ce minerale conţine şi cum ajută organismul? Este adevărat că are multiple calităţi sau sunt exagerări? Vă mulţumesc.
Gheorghe T., Vaslui

Livia Nena
biolog nutriţionist

Mierea reprezintă un „medicament" natural absolut! Ea are o compoziţie biochimică extrem de complexă. Pe lângă apa biologică şi zaharuri (fructoză, maltoză, glucoză şi zaharoză), mierea conţine o serie de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime şi ceară care îi dau o valoare terapeutică uriaşă. Cele mai importante vitamine pe care le conţine sunt cele din complexul B, A, C, D şi K.

La ­rândul lor, mineralele prezente în miere au o formă uşor asimilabilă de către organism. În funcţie de tipul mierii, proporţia acestora diferă: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom şi iod. Acizii organici din miere ajută procesul de digestie şi de asimilare, complexul enzimatic ajută şi stimulează procesele de sinteză a vitaminelor în organism, ajută la metabolizarea grăsimilor şi proteinelor şi favorizează neutralizarea toxi­nelor şi radicalilor liberi. Prin conţinutul biochimic, mierea are calităţi antiinfecţioase şi antiinflamatoare. Acest produs al stupului este un puternic stimulent al sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, mierea este utilă în menţinerea echilibrului endocrin.   

«Sufăr de incontinenţă după operaţia de adenom»

Am 70 de ani, am fost operat de adenom de prostată în 2007, cu stare septicemică, infecţie urinară cu E.coli, apoi cu internări repetate la spitalul „Sf. Ioan". Ultima internare a fost în septembrie 2009, cu diagnosticul: stricturi uretrale operate - uretrotomie; scleroză de col vezical în observaţie - incontinenţă urinară; pielonefrită cronică obstructivă (E.Coli multirezistent) - insuficienţă renală cronică compensată. S-a decis extragerea sondei uretrale - cu incontinenţă urinară ulterior minim responsivă la Vesicare. În prezent nu urmez niciun tratament şi aş dori să mă tratez pentru incontinenţă.
Mitică Porumb, Buzău (întrebare postată pe adevarul.ro)

Prof. dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti


 Aţi fost diagnosticat cu două afecţiuni (strictură uretrală, respectiv scleroză de col vezical) ce prezintă o rată relativ ridicată de recidivă. Asemenea cazuri necesită frecvent intervenţii chirurgicale multiple. De aceea, vă recomandăm să vă prezentaţi periodic la consulturile de specialitate pentru urmărirea eficientă a evoluţiei bolii şi pentru stabilirea unei conduite optime. Pentru incontinenţă, se poate continua tratamentul cu Vesicare, dar consultul urologic este obligatoriu pentru a exclude alte cauze.

«Am nevoie de tratament pentru tremor esenţial»

Am fost diagnosticat cu tremor esenţial şi în luna februarie anul acesta am pri­mit recomandarea de a urma un tratament cu Primidon, după ce în noiembrie mi s-au scos din tratament medicamentele Sermion şi Selegos. Din păcate, nu găsesc Primidon la farmacie. Vă rog să-mi spuneţi cum îl pot obţine sau cu ce alt medicament îl pot înlocui.
Teodor Popa, 73 de ani, Lugaşu de Jos, Bihor

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru
medic primar neurolog
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti


 Pentru tremorul esenţial, medicamentul de elecţie este Propranolol în doză de 60 - 80 mg/zi (dar numai după evaluare cardiologică, având în vedere efectele de scădere a ritmului cardiac pe care le are acest medicament, precum şi alte contraindicaţii ale sale). Deci, teoretic, acesta ar putea înlocui Primidonul. În această afecţiune, nicergolina (Sermion) sau selegilina (Selegos) oricum nu au nicio indicaţie, deoarece nu influenţează în niciun fel tremorul esenţial.

«Ce modele oferim copilului?»

După şase ani de relaţie, ne este clar că nu ne potrivim. Eu am încercat să mă desprind acum trei ani, dar el m-a oprit. Acum suntem căsătoriţi şi avem un copil în vârstă de un an. Încercăm să facem lucrurile să meargă. Totuşi, cum va fi afectat copilul, odată cu trecerea timpului, cu astfel de modele? 
Adina, 30 de ani, Constanţa

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Este bine că vă puneţi aceste întrebări, este însă mai greu de schimbat ceva dacă dvs. sunteţi singura care şi le pune. Se pare că pentru soţul dvs. lucrurile stau mai aproape de aşteptările sale şi că dvs. sunteţi persoana care îşi doreşte mai mult o schimbare. Pare că el ştie să obţină ceea ce îşi doreşte sau se poate obişnui mai uşor cu ceea ce nu are. Trăind cu această nemulţumire, probabil că o comunicaţi de multe ori şi puneţi presiune asupra lui, cu speranţa că se va schimba.

Cu cât cereţi mai mult, cu atât este posibil să obţineţi mai puţin. Este bine să înţelegeţi ce l-ar putea motiva pe soţul dvs. să vrea să facă această schimbare. Poate că la rândul său se simte nemulţumit de modul în care îi cereţi anumite lucruri sau poate pur şi simplu nu înţelege ce îi cereţi. Atâta timp cât scopul vostru nu e de a renunţa la căsnicie, oricum ar fi ea, poate  că aveţi şanse să o îmbunătăţiţi. Chiar dacă vă despărţiţi, v-ar ajuta să vă lămuriţi relaţia, pentru binele copilului. În acest moment este greu de spus ce fel de modele sunteţi, pentru că nu ştiu cum vă purtaţi şi ce transmiteţi copilului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite