În ce afecţiuni este indicată sfecla roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beţi zilnic un pahar cu suc de sfeclă roşie, deoarece normalizează nivelul colesterolului
Beţi zilnic un pahar cu suc de sfeclă roşie, deoarece normalizează nivelul colesterolului

Consumată zilnic, această rădăcinoasă normalizează nivelul grăsimilor din sânge, combate anemia şi inhibă dezvoltarea tumorilor.

Cu precădere în sezonul rece, sfecla roşie ar trebui să fie nelipsită din alimentaţie, deoarece este un aliat imbatabil împotriva gripei. Ea conţine vitamine cu efect puternic antioxidant (A, C, E) şi minerale (magneziu, potasiu, zinc) care întăresc sistemul imunitar şi, implicit, fortifică organismul. Zilnic, se recomandă câte un pahar de suc de sfeclă roşie. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, dar şi pentru a-i potenţa efectul terapeutic se poate combina cu suc de morcovi sau de mere. Cura cu suc de sfeclă roşie se ţine circa 21 de zile.

Are proprietăţi anticancerigene

Pigmentul care dă culoarea roşie sfeclei, betacianina, este recunoscut drept unul dintre cele mai puternice substanţe cu proprietăţi anticancer. În anul 1950, medicul maghiar Alexander Ferenczi, specialist în terapii anticancer, a folosit cu succes sfecla roşie crudă (sub formă de salată sau de suc) ca adjuvant în tratarea cancerului. Potrivit specialistului, pentru a fi eficientă, cura cu sfeclă roşie trebuie începută cât mai devreme, chiar dacă persoana în cauză urmează în paralel tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie). Pentru început, se recomandă câte 250 g de sfeclă roşie pe zi, cantitatea fiind crescută treptat până la un kilogram.

În cazul în care apar stări de greaţă ori vărsături, cantitatea se va mai reduce astfel încât să poată fi tolerată. De asemenea, se recomandă ca bolnavul să aibă o alimentaţie cât mai sănătoasă şi să excludă grăsimile animale şi alcoolul. Sucul de sfeclă roşie a fost folosit cu rezultate bune în tratamentul cancerului de stomac, de plămâni şi de colon. Pentru mai multă siguranţă, este bine ca o astfel de cură să se facă numai sub supraveghere medicală.

Reglează nivelul colesterolului

Persoanele care au probleme cu colesterolul ar trebui să introducă în dietă sfecla roşie, deoarece este o sursă importantă de niacină (vitamina B3), care facilitează reglarea nivelului de colesterol din sânge, în sensul scăderii nivelului colesterolului „rău" şi creşterii celui „bun". În plus, consumul de sfeclă roşie reglează şi nivelul trigliceridelor din sânge. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland.

Întrucât cea mai mare cantitate de niacină se găseşte în frunze, atunci când preparaţi sucul adăugaţi-le în blender. Cura se ţine timp de o lună. Pentru mai multă eficienţă, se poate continua încă 21 de zile. „Pe termen lung, s-a dovedit că sfecla roşie este eficientă în controlul nivelului colesterolului, un important factor de risc cardiovascular", afirmă medicul specialist în nutriţie, diabet şi boli metabolice Adrian Copcea de la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca.

Ce trebuie să mai ştii despre ea

Sucul de sfeclă roşie este un remediu natural excelent în caz de anemie, de constipaţie (conţine fibre alimentare care favorizează digestia), în dermatoze şi în inflamaţii ale tractului urinar. De asemenea, frunzele se fierb şi se folosesc sub formă de cataplasme în caz de hemoroizi, de arsuri, furuncule şi de abcese dentare. Deoarece conţine o cantitate importantă de fructoză, trebuie consumată cu precauţie de diabetici.

Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!

- Dosar: În căutarea libidoului pierdut
- Care factori organici şi de mediu inhibă apetitul sexual
- Cum se poate măsura plăcerea sexuală
- Care sunt soluţiile viitorului pentru obţinerea oaselor
- De ce depresia duce la boli de inimă
- „Copiii noştri vor avea speranţa de viaţă de 100 de ani", spune medicul gerontolog Adrian Stănescu
- Când este obligatorie testarea HIV
- 7 indicaţii terapeutice ale uleiului de ricin
- Aşa tratezi infecţiile urechii cu remedii naturale!
- Trucuri ca să slăbeşti cu cereale integrale

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite