6 leacuri din plante pentru sinuzită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă sinuzita, cu toată paleta ei de simptome, de la nas înfundat, până la dureri de cap, îţi creează probleme în această iarnă, poţi să-i vii de hac cu ajutorul unor remedii naturale, pe cât de uşor de pus în practică, pe atât de eficiente.

Fie că se manifestă sub formă cronică, fie sub formă acută, boala trebuie tratată la timp, pentru a preveni complicaţiile care pot apărea la nivelul aparatului respirator.

1 Inhalaţiile cu măghiran desfundă nasul

Încălzeşte un litru de apă până dă în clocot, apoi adaugă patru linguri de pulbere de plantă. Trebuie să-ţi acoperi capul cu un prosop şi să te apleci deasupra vasului din care se degajă aburii vindecători ce conţin substanţe active din compoziţia măghiranului, în special ulei eteric şi vitamina A. Rămâi astfel câteva minute. Vei transpira din abundenţă, iar căile respiratorii superioare se vor desfunda. Tratamentul trebuie repetat de două-trei ori pe săptămână, până la ameliorarea bolii.

2 Şi sarea grunjoasă descongestionează

Pune un vas cu un litru de apă pe aragaz şi lasă apa să dea în clocot. Adaugă trei linguri de sare grunjoasă şi inhalează aburii săraţi. Specialiştii spun că inhalaţia cu sare de mare este foarte eficientă, dar şi sarea obişnuită te ajută. Repetă procedura trei-patru seri la rând, înainte de culcare.

3 Eucaliptul, eficient pentru sinusuri

O plantă folosită frecvent pentru desfundarea sinusurilor este eucaliptul. Frunzele arborelui conţin 1,5% ulei esenţial, din care 90% este reprezentat de eucaliptol, substanţă cu proprietăţi antiseptice, febrifuge şi expectorante. Infuzia descongestionează căile respiratorii şi fluidifică secreţiile nazale.

Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Deşi eucaliptul este una dintre cele mai eficiente plante în combaterea neplăcerilor provocate de sinuzită, consumată în exces dă efecte secundare: greaţă, vărsături sau diaree. De aceea, nu depăşi doza zilnică de două căni de ceai şi nu îl folosi mai mult de două săptămâni.

4 Levănţica îţi asigură un somn liniştit

Din cauza disconfortului produs de înfundarea sinusurilor, somnul devine dificil. Ceaiul din flori de levănţică are un efect calmant, datorită uleiului eteric conţinut de plantă. Infuzia de levănţică se prepară din
patru linguriţe de plantă la un litru de apă fiartă. După 10 minute de infuzare, bea prima cană cu ceai. Restul dozei trebuie s-o consumi în aceeaşi zi.

5 Mesteacăn pufos, în caz de recidivă

Mesteacănul pufos este un adjuvant în rinofaringitele repetate, atât la adulţi, cât şi la copii. Leacul se foloseşte sub formă de picături (câte zece pe zi) în episoadele recidivante de sinuzită acută fără supuraţii.

Şi extractul din muguri de carpen este indicat ca adjuvant în afecţiunile respiratorii recidivante. Pentru sinuzita cronică, se administrează câte 25-30 de picături de extract de două ori pe zi, un interval de două săptămâni. După o pauză de 10 zile, tratamentul se poate repeta.

6 Genţiana, ceai şi spray

Genţiana este renumită pentru combaterea sinuzitelor. Eficienţa ei poate fi crescută prin amestecul infuziei cu cel puţin 250 mg de bromelină, o enzimă prezentă în ananasul proaspăt, într-o cană de ceai. Infuzia poate fi folosită şi pentru spălături nazale.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantinamedic de familie competenţă în apifitoterapie

Pentru uz intern, sunt indicate infuziile din flori de muşeţel, salvie, coada-şoricelului, trei-fraţi-pătaţi, gălbenele, creţişoară şi răchitan (câte două-trei ceaiuri pe zi), care au efecte antiinflamatoare şi antibiotice. Pe cale externă, foarte eficiente sunt inhalaţiile din plante bogate în muşeţel, brad, pin, lavandă, cimbrişor, salvie, eucalipt şi rădăcină de cerenţel. Picăturile se pun în apă fierbinte, apoi se fac inhalaţii seara, înainte de culcare, timp de 7-10 zile. Sunt eficiente şi compresele cu bitter suedez, care se ţin pe frunte toată noaptea.

Recomandare

Infuzia de unguraş calmează durerile puternice de cap provocate de sinuzită.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite