5 utilizări mai puţin ştiute ale botoxului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută mai ales datorită efectului său de întinerire facială, prin „ştergerea” ridurilor, toxina botulinică are numeroase alte întrebuinţări în medicină. 

Botoxul, una dintre denumirile comerciale ale toxinei botulinice de tip A, este o substanţă folosită de mulţi ani în medicină. Produsă de microbul Clostridium botulinum, această toxină poate fi utilizată pentru tratarea a numeroase afecţiuni.

În scopuri medicale, se folosesc cantităţi foarte mici din această toxină. Injecţiile cu toxina botulinică de tip A pot fi utilizate în tratarea blefarospasmului (contracţie involuntară a muşchiului pleoapelor), în strabism, în distonie cervicală, în paralizii oculomotorii şi în diverse patologii neurologice care au drept consecinţă o activitate musculară anormală.

1 Combate urinările dese

Toxina botulinică are utilizări şi în urologie, mai ales în cazul vezicii hiperactive şi în cistita interstiţială (vezică urinară dureroasă). Injecţiile se fac în muşchiul vezicii, obţinându-se o rărire a senzaţiei de urinare şi a pierderilor de urină (incontinenţă urinară) cauzate de vezica hiperactivă. Efectele durează până la un an, putându-se face o nouă injecţie după această perioadă. Studiile au arătat eficienţa injecţiilor cu toxina botulinică şi în hipertrofia benignă de prostată. 

2 Promiţător în paralizia cerebrală

La copiii cu paralizie cerebrală s-au observat progrese în ceea ce priveşte capacitatea motorie după tratamentul cu toxină botulinică. Astfel de tratament se poate face copiilor înainte ca leziunile date de paralizia cerebrală să afecteze abilitatea de efectuare a mişcărilor.

3 Tratament pentru fisurile anale

O altă indicaţie a injecţiilor cu botox sunt fisurile anale. În acest caz, injecţiile se fac în muşchii sfincterieni, care se vor relaxa, grăbindu-se astfel vindecarea. Prin această intervenţie, se reduce contracţia musculară, tonusul muscular de la acest nivel revenind la normal după aproximativ trei luni. Prin slăbirea sfincterelor, este posibil să apară însă incontinenţa anală tranzitorie (pierderea necontrolată a materiilor fecale). Tratamentul are o eficienţă de 75 la sută.

4 «Blochează» apariţia migrenei

Injecţiile cu botox sunt eficiente şi în combaterea migrenei cronice. Toxina botulinică de tip A blochează neurotransmiţătorul acetilcolină, oprindu-se astfel transferul de impulsuri nervoase. Dispariţia durerilor de cap se poate observa după cel mult trei zile, efectul menţinându-se până la patru luni. Intervenţia este contraindicată în sarcină şi femeilor care alăptează. În Marea Britanie, injecţiile cu toxina botulinică au fost aprobate în tratarea migrenelor cronice.

5 Are efect antiperspirant

Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă poate fi combătută cu ajutorul injecţiilor cu botox, acestea acţionând prin blocarea glandelor sudoripare. Toxina botulinică diluată se injectează sub piele cu ace foarte fine, nefiind nevoie de anestezie, iar efectele se văd după cel mult trei zile. Glandele sudoripare pot fi blocate până la opt luni.

Tratează herpesul bucal

Injecţiile cu botox ar putea fi folosite şi în tratarea herpesului bucal, arată o cercetare de ultimă oră a specialiştilor americani de la Centrul de Chirurgie Estetică din Chicago. În cadrul studiilor s-a observat că, administrate din trei în trei luni, injecţiile cu toxina botulinică pot preveni reactivarea virusului Herpes simplex (HSV-1), responsabil de apariţia herpesului bucal. În acest caz, toxina botulinică blochează nervul unde virusul stă în stare latentă.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Toxina botulinică acţionează prin paralizarea unor filete nervoase, care, la rândul lor, sub acţiunea toxinei nu mai contractă fibre musculare. Pentru acest mecanism, toxina este folosită la «relaxarea» ridurilor din zona superioară a feţei  şi, mai rar, în anumite puncte din jurul buzelor şi gâtului.

Toxina botulinică este folosită cu rezultate bune în hiperhidroză, întrerupând transpiraţia anormală. Toxina botulinică poate fi utilizată şi la persoanele care vor să nu mai transpire la axilă şi să evite utilizarea antiperspirantelor şi deodorantelor. Utilizarea cea mai importantă a toxinei rămâne în neurologie şi în oftalmologie pentru contracţii anormale ale unor grupe musculare. 

Durată

Botoxul poate atenua activitatea glandelor sudoripare timp de opt luni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite