5 teste care arată starea inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrocardiograma, testul de efort şi radiografia toracică sunt doar o parte din testele necesare în special persoanelor de peste 45 de ani pentru a monitoriza starea de sănătate a inimii.

Iarna, persoanele cu afecţiuni cardiace sunt printre cele mai vulnerabile, riscul de a suferi un infarct fiind mai crescut decât în restul anului. De aceea, mai ales în această perioadă sunt necesare câteva teste pentru depistarea din vreme a eventualelor probleme.

Citeşte şi:
Usturoiul protejează inima

Durerea din infarct nu apare doar în zona inimii

1. Electrocardiograma

Ţara noastră se situează pe primele locuri în Europa în topul statelor cu cea mai mare incidenţă a bolilor cardiovasculare şi a deceselor din această cauză. Cu ajutorul electrocardiogramei (ECG), medicul poate observa dacă pacientul prezintă tulburări ale ritmului cardiac, dacă are semne ale unui stop cardiac sau dacă există antecedente de infarct. De asemenea, investigaţia depistează eventualele probleme de irigare a inimii cu sânge. Persoanelor cu risc crescut de infarct li se recomandă un ECG portabil, numit test ambulatoriu Holter. Acesta înregistrează activitatea inimii pe toată durata unei zile, pentru a surprinde orice anomalie cardiacă.

2. Testul de efort

Este tot un fel de electrocardiogramă, dar înregistrează activitatea inimii în timpul efortului. Cu ajutorul lui, pot fi monitorizate: frecvenţa cardiacă, respiraţia, tensiunea arterială, activitatea electrică şi modul în care muşchiul inimii reacţionează la efort. Acest test este util pentru diagnosticarea cauzelor durerilor în piept şi pentru depistarea eventualelor boli coronariene. De asemenea, persoanele care vor să facă mişcare pot observa prin intermediul acestui test care este nivelul sigur de efort.

Vezi aici cum se realizează testul de efort:

3. Radiografia toracică

Pentru a observa dacă inima este sau nu dilatată şi dacă există acumulare de plasmă sanguină în plămâni, semn al unui infarct, se realizează radiografia toracică. Această investigaţie foloseşte radiaţii X şi, de aceea, este indicată doar în cazul în care problemele inimii nu pot fi depistate printr-o altă metodă neiradiantă.

4. Ecocardiografia

Ritmul cardiac neregulat (aritmie) poate fi depistat printr-o ecocardiogramă, care foloseşte unde de înaltă frecvenţă (ultrasunete) pentru a fotografia mărimea, structura şi contracţiile inimii. De asemenea, prin această investigaţie se poate monitoriza o eventuală problemă a valvelor inimii.

5. Analizele de sânge

Acestea sunt absolut necesare pentru a observa dacă există riscul unei afecţiuni a inimii şi a vaselor de sânge. Prin acestea se urmăreşte nivelul colesterolului (dacă este mare, există risc crescut de afecţiuni cardiovasculare şi de infarct) şi proteina C reactivă, care furnizează informaţii despre eventualele inflamaţii din organism. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite