5 greşeli frecvente care îţi îmbătrânesc pielea prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demachierea înainte de culcare este unul dintre paşii esenţiali pentru prevenirea îmbătrânirii premature a tenului FOTO: Shutterstock
Demachierea înainte de culcare este unul dintre paşii esenţiali pentru prevenirea îmbătrânirii premature a tenului FOTO: Shutterstock

Multe dintre obiceiurile noastre de îngrijire a pielii sunt, de fapt, nocive şi grăbesc apariţia ridurilor, atrag atenţia specialiştii. Sunt însă câteva lucruri pe care le poţi face cu uşurinţă pentru a combate îmbătrânirea prematură a tenului.

1. Nu foloseşti creme cu factor de protecţie solară

Nu numai vara trebuie să-ţi aplici creme cu factor de protecţie solară. Radiaţiile ultraviolete sunt la fel de periculoase pentru ten şi în sezonul rece, mai ales iarna, când zăpada reflectă lumina solară. Aşadar, de fiecare dată când ieşi ziua din casă, ar trebui să-ţi aplici pe ten, pe gât şi pe mâini creme dedicate tipului tău de ten care să aibă şi factor de protecţie solară cel puţin 20. „Orice cremă trebuie să ofere şi protecţie UVA, adică să aibă în compoziţie substanţe cum este mexorylul“, recomandă conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatovenerolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

2. Îţi neglijezi decolteul şi mâinile

Nu doar tenul are nevoie de îngrijire specială, ci şi gâtul, decolteul şi mâinile, care, de multe ori îmbătrânesc înaintea feţei. De altfel, primele semne de îmbătrânire prematură sunt ridurile de pe mâini şi petele maronii. „Trataţi-vă gâtul şi mâinile la fel cum vă trataţi şi tenul, aplicând cantităţi generoase de cremă hidratantă care să aibă printre ingrediente şi un filtru de protecţie solară. De altfel, puteţi folosi chiar produsele destinate tenului şi pentru aceste zone“, subliniază medicul dermatolog Neil Sadick, din New York, citat de Health.com.

„Pielea este supusă unui atac permanent din partea factorilor externi, în principal expunerea necorespunzătoare la soare, fumatul, poluarea, utilizarea unor produse inadecvate de îngrijire a pielii“, explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

3. Nu te demachiezi înainte de culcare

Aceasta este una dintre greşelile cu cel mai mare impact asupra tenului sufocat de machiajul de peste zi, la care s-au adăugat şi praful şi alţi factori agresori din mediu. Toate acestea au efect nociv asupra tenului, nu doar pentru că favorizează apariţia coşurilor şi a petelor, ci şi pentru că îmbătrânesc tenul prematur. Oricât de comod ar fi să te clăteşti doar cu puţină apă pe faţă înainte de culcare, trebuie să insişti pe demachiere, spun specialiştii.

Cele mai indicate pentru curăţarea tenului înainte de culcare sunt produsele care îndepărtează cu blândeţe impurităţile de blochează porii, care au un pH între 5,5 şi 7, care nu au un miros puternic şi care nu fac prea multă spumă.

„Putem să prevenim apariţia ridurilor încă de la o vârstă foarte fragedă (18-20 de ani) dacă folosim creme hidratante şi evităm expunerea prelungită la soare sau băile de aburi“, spune prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog Clinica Roderma din Iaşi.

4. Renunţi prea repede la unele produse cosmetice

Trecerea de la un produs de îngrijire a tenului la altul la scurt timp nu face bine pielii. De altfel, „orice produs cosmetic trebuie folosit cel puţin şase săptămâni pentru a obţine efectul scontat“, spune medicul Carolyn Jacob, directorul Departamentului de Dermatologie şi Chirurgie Cosmetică din Chicago, citată de Health.com.
„Produsele aşa-numite antirid, fabricate de laboratoarele dermatocosmetice, care se vând doar în farmacii sau în cabinetele dermatologice au substanţe active bine studiate, în concentraţii suficient de mari pentru a avea un efect vizibil după o utilizare de măcar trei luni“, completează prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

Explicaţia este că pielea se regenerează la fiecare 30 de zile (celulele noi ajung la suprafaţa pielii), aşadar, pentru a observa modificări ale texturii, ale tonului şi ale culorii tenului trebuie să aştepţi cel puţin o lună.

5. Foloseşti loţiune tonică

Din exces de zel, multe cosmeticiene recomandă folosirea loţiunilor tonice, dar acest pas al îngrijirii tenului nu este necesar, ci este chiar inutil, consideră medicii dermatologi. Rolul tonerului este de a îndepărta impurităţile de la nivelul tenului, devenind însă inutil atunci când folosim o loţiune de curăţare cu aceleaşi proprietăţi.
Potrivit specialiştilor, tonerul determină chiar pierderea elasticităţii tenului dacă este folosit frecvent, fiindcă usucă excesiv pielea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite