5 cauze ale tusei persistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă se menţine mai mult de două săptămâni, tusea nu trebuie trecută cu vederea, pentru că nu există nicio situaţie în care ea să nu semnaleze o afecţiune.

Situaţiile în care tusea seacă persistă chiar mai mult de două luni sunt destul de frecvente, atrag atenţia specialiştii. Potrivit acestora, aproximativ 40 la sută din nefumătorii din Statele Unite ale Americii şi din Europa manifestă tuse cronică şi persistentă. Tusea face parte dintr-un top cinci al celor mai comune cauze ale prezentării la medic în întreaga lume.

1 Astmul şi alergiile

Principala cauză a tusei care, indiferent de tratament, se menţine pentru mai mult de două luni este astmul. O caracteristică a tusei în cazul astmaticilor este că episoadele sunt mai frecvente şi mai accentuate pe parcursul nopţii şi dimineaţa devreme. În plus, în cazul unei persoane care suferă de astm, tusea este însoţită de senzaţia de apăsare pe piept şi de respiraţie dificilă şi şuierătoare. Cauza tusei în astm este inflamaţia de la nivelul bronhiilor, care se agravează în condiţii de exerciţiu fizic intens, de răceală, de expunere la fum de ţigară şi la alte substanţe iritante, precum şi după consumul anumitor alimente.

Deşi în cazul rinitei alergice sunt mai frecvente simptome ca strănutul şi rinoreea (scurgerile nazale), aceasta se poate manifesta şi prin tuse în momentul expunerii la factorii declanşatori ai alergiilor.

2 Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Aceasta este o altă cauză a tusei persistente, deoarece afecţiunea este caracterizată prin inflamarea şi prin deteriorarea căilor aeriene şi bronhiolelor (saci pulmonari de aer) şi printr-un exces de mucus pe care organismul încearcă în permanenţă să-l elimine prin tuse.

În cele mai multe cazuri, BPOC este cauzată de fumatul prelungit şi apare în special la persoanele cu vârste de peste 45 de ani. Spirometria (determinarea funcţiei şi capacităţii respiratorii pulmonare) este principala investigaţie care poate depista BPOC.

3 Refluxul gastric

Pe lângă senzaţia de arsură în piept, de greaţă şi de respiraţie şuierătoare, tusea este un simptom destul de frecvent întâlnit al bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci când sfincterul esofagian inferior (prin care alimentele trec din cavitatea bucală spre stomac) nu se închide eficient, iar conţinutul gastric tinde să ia calea întoarsă spre cavitatea bucală. Când acidul gastric ajunge în esofag, irită mucoasa acestuia, ceea ce provoacă senzaţia permanentă de tuse.

4 Infecţii ale tractului respirator

Cel mai adesea, tusea este cauzată de o infecţie a căilor respiratorii cu un virus, cum este cazul virozelor şi cel al gripei. Cu toate acestea, în unele cazuri, după dispariţia celorlalte simptome de viroză sau de gripă, printre care nasul înfundat, rinoreea, durerile în gât şi ochii înroşiţi, tusea poate rămâne. Dacă persistă doar două săptămâni, de cele mai multe ori nu este un motiv de îngrijorare, deoarece căile aeriene rămân încă vulnerabile şi uşor inflamate din cauza virusului.

Dacă însă simptomul se menţine şi după acest interval, trebuie investigată cauza, pentru că există riscul unei suprainfectări cu o bacterie şi al apariţiei bronşitei sau chiar a pneumoniei. Pneumonia este trădată însă de o varietate de simptome, cum sunt eliminarea mucusului de culoare verzuie, febra, frisoanele, durerile în piept, slăbiciunea, starea de oboseală şi de ameţeală.

5 Unele medicamente

20 la sută din persoanele care iau medicamente antihipertensive, cum sunt inhibitorii de ECA (ai enzimei de conversie a angiotensinei), pot prezenta tuse uscată persistentă. Explicaţia este că, suprimând enzima de conversie a angiotensinei, în organism se acumulează o serie de substanţe care generează un proces inflamator şi provoacă tuse.

Atenţie la tratament!

Specialiştii recomandă să nu tratezi tusea cu antibiotice, deoarece cauza acestui simptom poate fi de o cu totul altă natură decât infecţiile bacteriene. Cel mai indicat este ca, dacă tusea persistă mai mult de 6 săptămâni, să mergi mai întâi la medicul de familie şi apoi la medicul specialist pentru un diagnostic precis.

Specialistul nostru

Dr. Magda Ciobanu,medic specialist pneumolog Institutul de Pneumologie „Marius Nasta"

Cele mai frecvente cauze ale tusei persistente sunt cele pulmonare: cancer bronhopulmonar, tuberculoză pulmonară, astm bronşic, bronşită cronică sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Printre cele mai întâlnite cauze care nu au legătură cu plămânii se numără refluxul gastroesofagian, rino-sinuzita cronică şi insuficienţa cardiacă.

Ar trebui să fim îngrijoraţi de tuse atunci când se asociază cu expectoraţie (mai ales cea cu sânge), când durează mai mult de şase săptămâni în ciuda tratamentului, când se asociază cu alte simptome (febră, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, oboseală fizică, senzaţie de sufocare sau respiraţie zgomotoasă). Oricum, tusea nu este un simptom „normal", ea arată ca există ceva care irită tractul respirator, deci semnalează o problemă. Nici chiar „tusea fumătorului" nu este normală, pentru că ea poate semnala existenţa bronşitei cronice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite