24 martie, Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Cum arată statisticile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 cazuri noi şi recăderi, 10.738 de cazuri noi de tuberculoză   - 54,5%000 locuitori -, dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 – 14 ani şi 576 cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente. S-au înregistrat 969 decese, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii.

Anul acesta, Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei se desfăşoară sub sloganul: „Dorinţă: Lideri pentru o lume fără tuberculoză! Puteţi face istorie. Opriţi Tuberculoza!”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în România, tuberculoza reprezintă o prioritate în domeniul sănătăţii publice.  „Vă asigur că lupta împotriva tuberculozei va continua.  Ca ministru al Sănătăţii, urmăresc  să asigur  un acces cât mai bun la diagnosticare şi tratament corect  pentru toţi pacienţii afectaţi de  această boală. Şi eu îmi doresc acelaşi lucru ca cel exprimat în slogan,  dar mai  doresc astăzi  să salut  activitatea societăţii civile care are un rol activ în prevenirea  răspândirii tuberculozei şi în modul în care  populaţia percepe această afecţiune“, a declarat Sorina Pintea.

Ţinta: fără tuberculoză până în 2050

Scopul Strategiei Naţionale de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 urmăreşte asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare şi creştere a aderenţei la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză şi, în special, tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi eliminarea tuberculozei în România, până în 2050.

La sfârşitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 cazuri noi şi recăderi, 10.738 de cazuri noi TB  - 54,5%000 locuitori -, dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 – 14 ani şi 576 cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente. S-au înregistrat 969 decese.

Săptămâna aceasta, Ministerul Sănătăţii a completat  cu 9 molecule noi lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor în cadrul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Tuberculoza în fapte

Este provocată de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch. Este o infecţie care se răspândeşte prin inhalarea unor stropi infinitezimali eliminaţi prin strănut sau tuse de la o persoană infectată.

Dimensiunile acestor stropi  sunt atat de mici încât curentul de aer prezent în cameră îi menţine suspendaţi în aer timp îndelungat. Ei conţin 2-3 bacili care ajung în acest fel în alveolele pulmonare unde se multiplică.  

De cele mai multe ori boala afectează plămânii, dar şi alte părţi ale corpului, inclusiv sistemul nervos şi oasele.

Cel mai comun semn de tuberculoză este tusea persistentă, pierderea inexplicabilă în greutate, febra şi transpiraţiile nocturne.

Este dificil de trasnsmis, e nevoie de ore bune de stat în preajma cuiva care este infectat pentru a fi la risc. Semnele tuberculozei sunt nespecifice şi boala poate fi greu de recunoscut.

Netratată, tuberculoza poate fi fatală. Tratamentul trebuie prescris de medic şi se întinde pe 6 luni sau mai mult.

Vaccinul BCG protejează împotriva tuberculozei şi este recomandat copiilor şi adulţilor sub 35 de ani care se află la risc.

Grupele de risc sunt formate din copii care trăiesc în comunităţi unde condiţiile de igienă sunt precare şi persoane care au apropiaţi provenind din ţări unde rata de îmbolnăvire cu TBC e mare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite