Roşiile ne protejează împotriva accidentului cerebral vascular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile reduc riscul apariţei accidentului cerebral vascular Foto Shutterstock
Roşiile reduc riscul apariţei accidentului cerebral vascular Foto Shutterstock

O dietă bogată în roşii reduce riscul de accident cerebral vascular (ACV) datorită conţinutului lor bogat  de antioxidanţi, arată un nou studiu.

Specialiştii de la Universitatea din Finlanda au cercetat impactul licopenului, substanţă chimică  responsabilă de colorarea roşiilor, dar şi a altor fructe şi legume, cum ar fi ardeii şi pepenii. Aceştia au arătat că indivizii care aveau niveluri mai ridicate de licopen în sânge aveau un risc mai scăzut de a suferi un accident cerebral vascular.

Studiile anterioare au arătat că această substanţă chimică poate avea un efect protector împotriva anumitor boli, cum ar fi cele cardiovasculare şi cancerul de prostată. Licopenul are proprietăţi antioxidante, fapt pentru care poate reduce inflamaţiile şi poate evita formarea coagulării sângelui.

Noul studiu publicat în ”Neurology”, revista Academiei Americane de Neurologie, a avut ca obiectiv urmărirea a 1.031 de oameni cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, pe o perioadă de 12 ani. La începutul şi la finalul studiului, participanţilor le-au fost luate probe de sânge. Timp de 12 ani, doar 67 dintre subiecţi au suferit un ACV.

Pentru a analiza datele obţinute, participanţii au fost împărţiţi în patru grupe pentru a se putea analiza cantitatea de licopen din sânge. S-a observat că cei care aveau cele mai ridicate niveluri de licopen în sânge aveau cel mai scăzut risc de a suferi boli cardiace.

Dintre 258 de persoane participante la studiu care aveau niveluri ridicate de licopen, doar 25 au suferit un accident cardiovascular. Riscul de a avea un accident cerebral vascular a fost cu 55% mai scăzut în rândul celor care aveau o dietă bogată în licopen.

O dietă bogată în fructe şi legume este asosciată cu un risc scăzut de evenimente cardiovasculare. Practic, se confirmă importanţa consumării a cinci porţii de legume şi fructe pe zi. Doar printr-o dietă sănătoasă, din care să lipsească fast-foodul, se poate preveni riscul apariţiei unui accident cerebral vascular ”, a declarant pentru BBC coordonatorul studiului, medicul Jouni Karppi.

Experţii au analizat şi nivelul altor antioxidanţi din dietă, cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul, alfa-tocoferolul sau retinolul. Nu s-a observat o asociere între cantitatea acestor compuşi în sângele participanţilor la studiu şi riscul unui accident cardiovascular.

 „Ştim că trebuie să consumăm fructe şi legume pentru a avea o sănătate foarte bună. Studiul sugerează că un antioxidant care se găseşte în alimente cum ar fi roşiile, ardeii sau pepenii verzi poate reduce riscul unui accident cerebral vascular. Cu toate acestea, oamenii nu trebuie să consume doar aceste alimente, ci trebuie să aibă o dietă variată.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege foarte bine de ce un anumit antioxidant care se găseşte în legume, precum roşiile, poate reduce riscul de a suferi un accident cerebral vascular”, a declarat Medicul Clare Walton, de la organizaţia The Stroke Association

Studiile anterioare au demonstat că licopenul a redus şi chiar a stopat creşterea celulelor în cazul cancerului de prostată.

Potrivit experţilor de Universitatea din Portsmouth (Anglia), licopenul a întrerupt mecanismul utilizat de celulele canceroase pentru a adera la sursa de sânge necesară pentru a dezvolta şi pentru a răspândi boala.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite