Oregano luptă cu succes împotriva infecţiilor digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O substanţă care se regăseşte în uleiul de oregano poate fi de ajutor în lupta cu norovirusul, cel responsabil pentru infecţiile gastrointestinale, conform unui studiu american efectuat pe şoareci.

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că substanţa responsabilă pentru mirosul aromatic şi gustul specific uleiului de oregano, carvacrol, poate pătrunde prin stratul de proteine care înconjoară norovirusul. Acest lucru ar permite şi altor substanţe antimicrobiene să intre la virus şi să-l omoare, notează „Huffington Post“.

Această substanţă a fost testată pe un şoarece infectat cu norovirus, iar rezultatele au fost destul de bune. „Mai avem ceva de muncă pentru a-i stabilit exact potenţialul, dar carvacrolul are un mod unic de a ataca virusul, lucru care-l face foarte interesant“, declară cercetătorul Kelly Bright.

Norovirusul cauzează gastroenterită, boală care dă simptome de greaţă, diaree, febră şi crampe. Este foarte contagioasă şi se poate răspândi prin aer, de la persoană la persoană sau prin alimente şi băuturi contaminate. Nu toate dezinfectantele sunt eficiente în distrugerea acestui virus. Singurul dezinfectant cât de cât eficient este clorul, care poate curăţa suprafeţele pe care ajunge virusul, distrugându-l.

Carvacrolul din oregano face celulele canceroasă „să se sinucidă“

O linguriţă de oregano conţine 6 micrograme de vitamina K şi aceeaşi cantitate de antioxidanţi care se găseşte în 300 de grame de spanac. Are proprietăţi antiinfecţioase, prevenind mai ales toxiinfecţiile alimentare, spun studiile. 

Carvacrolul din oregano a demonstrat în studiile anterioare că poate distruge eficient celulele canceroase de la nivelul prostatei. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Long Island din SUA au demonstrat că celulele tumorale care au intrat în contact cu carvacrolul au trecut aproape instantaneu într-o etapă numită apoptoză, adică în faza de „sinucidere celulară", după cum a explicat medicul Supriya Bavadekar, coordonatoarea studiului. 


Citeşte şi:

Sarea şi piperul, Yin şi Yang în materie de condimente

Sarea şi piperul sunt cele mai folosite ingredinte în toate bucătăriile europene şi, de cele mai multe ori, sunt inseparabile. Dar când au devenit atât de populare?

Un motiv în plus să foloseşti mai des coriandru: purifică apa

Dacă, în anumite situaţii, nu eşti sigur că apa pe care o ai la îndemână este potabilă, foloseşte puţin coriandru pentru a elimina din ea metalele grele, recomandă oamenii de ştiinţă americani şi mexicani.

Un condiment folosit la pizza distruge celulele canceroase

Are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, dar recent, oamenii de ştiinţă au descoperit că oregano are şi efect anticancer şi este recomandat mai ales bărbaţilor.

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: 7 condimente cu efect terapeutic

Condimentele conţin sute de compuşi nutritivi şi au proprietăţi antioxidante, de aceea, pot face din orice mâncare un aliat împotriva bolilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite