Frunzele de anghinare protejează ficatul şi cresc debitul de bilă secretată. Ce contraindicaţii există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anghinarea este cunoscută ca un stimulent al funcţiilor hepatice. Totodată, frunzele acestei plante calmează durerile abdominale şi evacuează gazele intestinale.

Frunzele de anghinare au proprietăţi hepatoprotectoare. În acelaşi timp, au şi acţiune coleretică, adică de creştere a debitului de bilă secretată, potrivit Ghidului plantelor medicinale, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor. Potrivit aceleiaşi surse, frunzele de anghinare au o acţiune diuretică, de scădere a colesterolului şi a lipidelor.

Extractele fluide, tincturile şi chiar infuziile de frunze sunt mult mai eficiente decât pulberile încapsulate, deoarece vin în contact cu papilele gustative care transmit informaţia înainte de a ajunge în intestin.

Anghinarea este recomandată în disfuncţii hepatobiliare, în special în insuficienţa biliară, în colecistite subacute şi cronice, precum şi în angiocolite – inflamaţii ale căilor biliare -, numai în blocajele parţiale ale hepatocoledocului, în hepatite subacute, cronice şi în preciroză. Este indicat şi ca diuretic şi în hipercolesterolemii.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze la o cană de apă. Se beau 2 căni pe zi. După 2 săptămâni, cantitatea de fruze se poate mări la 2 linguriţe. Se poate utiliza şi anghirol soluţie – 10-30 de picături pe zi sau drajeuri – 2-3 pe zi, extracte standardizate.

În obstrucţia biliară anghinarea este contraindicată, la fel şi în insuficienţa hepatocelulară gravă. În caz de litiază biliară este necesar acordul medicului înainte de administrare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite