Ce alimente sunt recomandate celor care suferă de artrită şi ce ar trebui să evite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de broccoli este recomandat celor care vor să prevină apariţia artritei. FOTO: BBC Good Food
Consumul de broccoli este recomandat celor care vor să prevină apariţia artritei. FOTO: BBC Good Food

Artrită este o boală vasculară cauzată de reducerea periculoasă a fluxului sanguin la nivelul picioarelor, numărul celor care suferă de această maladie crescând cu aproape 25% în zece ani la nivel mondial, potrivit ultimelor studii din Occident.

Acest tip de afecţiune poate fi prevenită cu ajutorul unei diete sănătoase, care sa previna atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. O asemenea dietă ar trebui să includă mai ales:

1.Cereale integrale: fulgii de ovăz, grâul integral sau orez.

2.Proteine si fibre. Pe acestea le găsim mai în legume cum sunt ceapa, varza, broccoli sau cartofii dulci.

3.Carne slabă, cea mai indicată fiind carnea de peşte, bogată în omega-3, dar şi carne de pasăre;

4.Branzeturi şi produse lactate fără grăsimi;

5.Fructe bogate în vitamine şi substanţe minerale, dar cu un conţinut scăzut de calorii.

Pe lângă alimentele care ajută în procesul de prevenire a instalării artritei, întâlnim şi produse de care ar trebui să ne ferim. În primul rând, trebuie să evităm carnea prăjită şi alimentele care anterior au fost congelate, cum sunt produsele care pot fi pregătite foarte repede. În plus, o problemă este reprezentată şi de alimentele care conţin adaos de zahăr, fructoză sau zaharoză.   

Fumatul, diabetul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariţia acestei boli. Speranţa de viaţă mai mare, dar, de asemenea, schimbarea stilului de viaţă, inclusiv lipsa mişcării fizice, pare a explica progresul acestei boli a arterelor, care afectează în special persoanele în vârstă.

Artrita a devenit una din problemele la nivel mondial în secolul XXI şi nu mai poate fi considerată o boală a ţărilor bogate”, a subliniat profesorul de la Universitatea din Edinburgh, Gerry Fowkes, cel care a condus o cercetare, bazată pe 34 de studii, publicată anul trecut în luna septembrie în „The Lancet” Potrivit profesorului britanic, „această creştere spectaculoasă este o problemă majoră pentru sănătatea publică, ca urmare a pierderii mobilităţii, o calitate redusă a vieţii şi riscul ridicat pentru accidente vasculare”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite