Cătina, aliment miracol pentru echilibrul organismului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea inconjuratoare este minunata, daca avem timp sa o descoperim! Natura, in marea ei generozitate, pune la dispozitia noastra in fiecare sezon mici minuni pentru pastrarea sanatatii si a vitalitatii.

Omul modern, in goana lui nebuna necesara traiului agitat specific acestor timpuri, a uitat sa priveasca in jur si trece nepasator pe langa alimente complete, adevarate panacee pentru intregulul organism:asa cum este in acest moment CATINA.

Este raspandita pe toata suprafata pamantului din America pana in Asia, din zona litolalului pana in etajul montan (pana la 2000m in Alpi si pana la 5000 m in Himalaya). In Romania planta creste spontan si are un continut de substante active de exceptie.Fructele se recolteaza din a doua jumatate a lunii august pana la inceput de octombrie, au culoare portocalie si un gust dulce acrisor.

In practica medicala si in alimentatie sunt folosite cu rezultate spectaculoase fructele, coaja si semintele. Fructele contin vitamine liposolubile(A,E,F,D), vitamine hidrosolubile(B1,B9,C,K,P), microelemente( calciu, magneziu, potasiu,fosfor,sodiu ,fier) beta caroten, acizi grasi esentiali, fitosteroli, 18 aminoacizi. Semintele contin acizi grasi nesaturati –acidul linoleic si linolenic. Frunzele si scoarta contin cantitati mari de sitosterol si tocoferol.

Proprietati ale catinei:
- tonifiant general, antianemic, vitaminizant
- purgativ
- tratarea bolilor digestive
- actiune reconfortanta
- mugurii au efect afrodisiac
- foarte bun antiinflamator
- inhiba pofta de mancare
- scade durata de convalescenta dupa boala
- efect antigripal, intareste sistemul imunitar
- radioprotectoare
- cicatrizant puternic
- rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
- imunomodulator
- contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
- protector coronarian
- antiaterosclerotic
- incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
- imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
- prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
- excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura

Catina poate fi folosita pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor mai multor boli:
- hepatita epidemica, cronica
- urticarie, alergii
- nevroze
- alcoolism
- guta
- reumatism
- ciroza hepatica
- ateroscleroza
- anemie
- ulcer gastric si duodenal
- diaree
- astenie
- depresii, stres
- afectiuni oftalmologice
- gingivite
- cancer
- arsuri termice si chimice
- degeraturi
- radiatii
- eczeme infectioase
- protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
- raie
- alergodermiilor
- psoriazisului
- ranilor cu vindecare lenta

Modul de administrare poate fi intern sau extern, in functie de produs.

Oricum am alege sa o consumam, prelucrata sau in stare naturala, catina ramane un aliment miracol pentru echilibrul organismului nostru. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite