Trei nutrienţi esenţiali care combat problemele de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De calitatea odihnei nocturne depinde calitatea sănătăţii. E o relaţie axiomatică, ne conving specialiştii, atrăgând atenţia asupra rolului alimentaţiei în combaterea tulburărilor de somn.

Tot mai multe persoane întâmpină probleme legate de somn, într-o formă sau alta şi există o mulţime de motive pentru care se întâmplă acest lucru. Chiar dacă stresul este de cele mai multe ori cap de afiş din acest punct de vedere, echilibrul nutriţional s-a dovedit a fi la fel de important.

Într-un articol publicat de Live Science este pusă în evidenţă legătura dintre carenţa unor nutriţienţi eseneţiali şi cele mai întâlnite trei probleme asociate somnului.

Adormirea dificilă

Magneziul joacă un rol-cheie în funcţia organismului de reglare somn-veghe, insomnia fiind unul dintre simptomele deficitului acestui important mineral. Mai mult deât atât, o analiză din 2006 publicată în revista medicală „ Hypothesis“ sugerează că un astfel de deficit poate fi cauza celor mai grave forme de depresie şi probleme de sănătate mintală

Cele mai generoase surse de magneziu sunt: frunzele închise la culoare, seminţele de dovleac, seminţele de susan, nucile de Brazilia, fasolea, lintea şi unele tipuri de peşte. 

Dificultate în menţinerea somnului

Suplimentele cu potasiu le-ar putea fi de un real folos persoanelor care se trezesc în timpul nopţii şi nu mai pot adormi la loc, potrivit unui studiu apărut în 1991 în revista de specialiate „Sleep“. Cu toate că nivelul potasiului poate fi reglat foarte simplu cu ajutorul pastilelor, cel mai indicat  mod de a face acest lucru e să-l obţinem din surse alimentare.

Deşi cei mai mulţi oameni se gândesc la banane atunci când e vorba de potasiu, aceste fructe funizează doar 10% din doza zilnică recomandată (la 100 de grame, evident). Mult mai generoase sunt frunzele verzi, fasolea şi cartofii copţi. Avocado este o altă sursă bogată în potasiu – o veste formidabilă pentru iubitorii de guacamole.

Somnolenţa din timpul zilei

Există o legătură strânsă între somnolenţa excesivă din timpul zilei şi carenţa de vitamina D, conform rezultatelor unei cercetări publicate în  2012 în „Journal of Clinical Sleep Medicine“.

Există câteva surse alimentare de vitamina D, cum ar fi peştele-spadă, somonul, tonul şi alimentele fortificate. E puţin probabilă însă asigurarea cantităţii necesare organismului doar din mâncare, fără expunerea regulată la razele ultraviolete ale soarelui, care rămâne cea mai bună cale de a combate această deficienţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite