Terapie pentru a scăpa de teroarea amintirilor dureroase în timp ce dormi
0Anxietatea legată de un anume eveniment neplăcut din viaţă sau chiar unele fobii pot fi controlate în somn, arată un studiu recent.
Somnul nu este doar pentru odihnă şi pentru refacerea organismului, ci poate fi şi o perioadă în care au loc procese de învăţare, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Feinberg, din cadrul Universităţii Northwestern, SUA, citaţi de BBC.
De fapt, specialiştii au testat în timpul somnului un tip de învăţare menit să atenueze impactul negativ al amintirilor tratumatizante asupra oamenilor. Rezultatul poate fi considerat o terapie la îndemână pentru a atenua fobiile sau stresul posttraumatic.
În cadrul studiului, întâi de toate, specialiştii s-au asigurat că toţi cei 15 voluntari asociază anumite feţe umane cu un miros special şi, în acelaşi timp, cu o experienţă traumatizantă. Pentru aceasta, în timp ce participanţii se uitau la fotografia unui bărbat, în cameră erau răspândite arome de lămâie, de exemplu. Iar pentru a le crea o amintire neplăcută, voluntarilor li s-a administrat, în acelaşi timp, un şoc electric de intensitate redusă.
Apoi, toţi participanţii au mers la culcare, sub stricta supraveghere a oamenilor de ştiinţă americani şi conectaţi la un dispozitiv care le măsura activitatea din mai multe zone ale creierului. Atunci când voluntarii au intrat în cea mai profundă etapă a somnului, în dormitoare s-a eliberat din nou aroma de lămâie.
Când s-au trezit, li s-a arătat din nou aceeaşi imagine care anterior le provoca bătăi mai rapide ale inimii şi transpiraţie abundentă. Aceste manifestări s-au atenuat considerabil după terapia din timpul somnului, a constatat dr. Katherina Hauner, coordonatoarea studiului.
O parte dintre participanţi nu au beneficiat de terapie, iar simptomele lor la vederea fotografiei asociată mirosului de lămâie au fost neschimbate după o noapte de somn.
Expunerea la mirosul de lămâie a provocat modificări neurale la nivelul hipocampusului, un centru al memoriei, şi în amigdala, responsabilă cu procesarea emoţiilor.
Această nouă posibilă terapie nu este cu mult diferită de tratamentul clasic al fobiilor, de exemplu, potrivit medicului Hauner. Acesta din urmă presupune confruntarea fricii. Mai exact, dacă ai arahnofobie (fobie de păianjeni), terapeuţii te vor expune, treptat, puţin câte puţin, cu un păianjen până ce vechile amintiri înfricoşătoare legate de aceste animale sunt înlocuite de unele noi, în care predomină sentimentul de siguranţă.
Totuşi, terapia prin confruntarea fricii poate fi extrem de dificilă pentru unii oameni. Aşa că tratamentul de eliminare a amintirilor negative în timpul somnului poate fi alternativa mai practică şi mai tolerabilă, spun specialiştii.
Citeşte şi:
Cel mai eficient exerciţiu pentru a adormi mai repede
Somnul este foarte important pentru oameni, dar ce te faci atunci când te pui în pat, stingi lumina, dar somnul stă departe de tine? Nu contează cât eşti de obosit, uneori somnul nu vrea să vină. Număratul oilor este o soluţie, însă specialiştii în psihologie ne oferă o soluţie pentru a adormi mai uşor.
Tratamentul care te ajută să dormi bine şi să arăţi mai tânăr
O noapte de somn neodihnitor se vede imediat pe chip. Cearcănele, tenul palid, ridurile accentuate din jurul ochilor şi colţurile gurii arcuite în jos creează un aspect pe care cei din jur îl percep ca neatrăgător, trist şi nesănătos. Pentru cei care dorm, dar tot nu se odihnesc, există un tratament care îi face nu doar mai atrăgători, ci chiar să pară mai tineri, arată un studiu recent.
Somnul adânc şi cel uşor: de ce unii dorm iepureşte şi pe alţii poţi tăia lemne fără să se trezească
Unii oameni sunt treziţi din somn de cel mai mic zgomot, alţii dorm duşi chiar dacă sirena maşinii de pompieri le urlă în ureche. Ce ne face să avem somnul uşor sau adânc este încă un mister pentru specialişti.