Bufeurile pot cauza întreruperi ale somnului sau chiar insomnii severe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă activ ne ajută să avem un somn de calitate
Stilul de viaţă activ ne ajută să avem un somn de calitate

Transpiraţiile nocturne şi bufeurile sunt simptome ale menopauzei. Ele pot cauza întreruperi ale somnului şi chiar insomnii severe.

Bufeurile sunt senzaţii de fierbinţelă insuportabilă în tot corpul. Se ivesc fără avertisment şi pot dura de la 30 de secunde până la 30 de minute. Pot apărea atât ziua, cât şi noaptea, împiedicându-le pe unele femei să ducă o viaţă normală.

Potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină şi a Sicetăţii de Nutriţie, se cunoaşte faptul că unele femei ajung să-şi piardă agilitatea mintală şi intră în depresie ca rezultat la privării de somn cauzată de transpiraţiile nocturne.

Alte simptome debilitante

Printre alte simptome debilitante ale bufeurilor sunt înroşirea feţei şi a gâtului sau apariţia de pete, greutate la nivelul gâtului, şi creşterea frecvenţei cardiace. Unii specialişti pun aceste bufeuri pe seama scăderii nivelului de estrogen, alţii susţin că nivelurile crescute ale hormonului de stimulare foliculară sunt de vină.

Potrivit sursei mai sus citate, bufeurile apar atunci când vasele de sânge se dilată permiţând pătrunderea unei cantităţi mai mari de sânge în sistemul circulator, cu scopul de a ne calma. Este acelaşi mecanism automat care ne permite să transpirăm într-o zi de vară şi să ne răcorim.

Alimentele condimentate, cafeina, alcoolul, băuturile calde şi stresul pot fi factori declanşatori ai bufeurilor, la care se adaugă factori de risc precum obezitatea, fumatul şi un stil de viaţă sedentar.

Ce dietă ar trebui urmată

Studiile arată că femeile care au o dietă bogată în fitoestrogeni tind să aibă mai puţine bufeuri şi alte simtome ale menopauzei. Se pare că estrogenii din plante cresc nivelurile de estrogen atunci când acestea sunt scăzute, dar nu le urcă şi când acestea sunt la un nivel ridicat.

Acizii graşi de asemenea ajută, deci ar trebui consumat peşte gras, anumite tipuri de seminţe cum sunt cele de in. Citricele conţin bioflavonoide care întăresc vasele capilare şi reglează circulaţia sângelui în organism.

De asemenea, indicaţia este să mâncaţi puţin şi des pentru că fluctuaţiile de zahăr în sânge pot creşte adrenalina şi stimula apariţia bufeurilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite