5 semne că trebuie să dormi mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu dormi destul, tot organismul are de suferit, dar cel mai acut se resimt nopţile nedormite asupra capacităţilor intelectuale. Practic, productivitatea ta scade drastic. Dar sunt şi alte semne că nu ai un somn odihnitor şi suficient de lung.

Lipsa cronică de somn (de la trei nopţi albe în sus) duce la hipertensiune, obezitate, depresie, dereglări hormonale şi la slăbirea sistemului imunitar. Dar nu trebuie să nu dormi cu zilele ca să resimţi lipsa somnului.

De altfel, şi nerespectarea programului recomandat de somn, adică cele 8 ore pe noapte (mai multe sau mai puţine în cazul anumitor persoane), poate duce la modificări de metabolism şi de funcţionare a organismului.

Atenţie, manifestările de mai jos pot semnala şi prezenţa unei tulburări grave de somn, cum este apneea, de care mulţi dintre noi nu sunt conştienţi! Apneea reprezintă oprirea temporară a respiraţiei în somn, pe care persoana în cauză nu o simte.

1.Foamea exagerată sau, dimpotrivă, lipsa apetitului

Somnul insuficient îţi dă peste cap ceasul intern şi funcţionarea metabolismului. Aşa se explică de ce unii dintre noi simt nevoia să mănânce tot timpul, atunci când nu dorm destul noaptea, sau, dimpotrivă, nu au deloc poftă de mâncare. De fapt, în multe cazuri se întâmplă ca, în perioadele cu somn puţin (în timpul examenelor sau vara, din cauza căldurii, de exemplu), să ne îngrăşăm sau să slăbim aparent fără motiv.

2. Nu-ţi aminteşti lucruri importante

Că nu mai ştii unde ţi-ai pus cheile este mai puţin important decât faptul că, de exemplu, uiţi că trebuie să predai un proiect la serviciu. Creierul are nevoie de somn pentru a-şi organiza informaţiile şi pentru ca tu să ţii minte lucrurile importante. Potrivit specialiştilor, lipsa somnului afectează mai ales memoria de scurtă durată. Şi, de aceea „este mai eficient să înveţi ziua şi să dormi noaptea decât să înveţi toată noaptea“, explică medicul Neil Kline, expert în medicina somnului, de la Asociaţia Americană a Somnului.

3. Nu poţi purta o conversaţie normală

Tot fiindcă lipsa somnului afectează memoria şi modul în care accesăm informaţii învăţate din „sertăraşele“ creierului, ne este greu să purtăm o conversaţie atunci când suntem obosiţi. Mai precis, ne găsim cu dificultate cuvintele, avem lapsusuri şi, în plus, avem un timp de reacţie crescut.

4. Eşti „plictisit“ la volan

Lipsa somnului este cauza multor accidente rutiere, atrag atenţia specialiştii. „Somnul insuficient, care poate fi şi o consecinţă a apneei, duce la o lentoare în reacţii care pune în pericol viaţa şoferilor şi a celorlalţi participanţi la trafic“, spune medicul pneumolog Oana Deleanu, specialist în somnologie, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Este important de ştiut că, în oricare dintre cele două situaţii – nu ai dormit destul sau suferi de apnee în somn –, cafeaua, muzica dată la maximum şi mersul cu geamurile deschise nu funcţionează la drumurile lungi. Aşa că, dacă te simţi somnolent, mai bine nu te urci la volan.

5. Te simţi bolnav şi tu nu te îmbolnăveşti niciodată...

Sistemul imunitar se regenerează şi se întăreşte în timp ce dormi. Aşadar, cu cât dormi mai puţin, cu atât garda ta în faţa bolilor este mai jos. Aşa se explică de ce, de exemplu, răceşti mai uşor în perioadele în care nu te odihneşti destul decât atunci când dormi cel puţin 7 ore pe noapte. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite