Top 5 uleiuri recomandate pentru salate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele şi legumele proaspete nu sunt suficiente pentru a prepara o salată sănătoasă. Foarte important este şi tipul de ulei pe care îl foloseşti, care poate avea diferite  proprietăţi nutritive. 

1Uleiul de floarea-soarelui, bogat în vitamina E

image

Uleiul de floarea-soarelui este indicat în prevenirea bolilor cardiovasculare datorită conţinutului ridicat în acizi omega-6. De asemenea, sursă bogată de vitamina E, uleiul de floarea-soarelui are efect protector pentru membranele celulare. Studiile recente arată că este un bun reglator al sistemelor endocrin şi nervos, scade nivelul colesterolului „rău”, combate sterilitatea. În plus, acizii graşi nesaturaţi pe care îi conţine îl fac să-şi păstreze proprietăţile pentru mai mult timp.

2Protecţie anticancer cu ulei de măsline

image

Specialiştii afirmă că uleiul de măsline previne bolile cardiovasculare, stimulează producţia bilei şi facilitează astfel digestia, combate ulcerul şi gastrita şi scade nivelul colesterolului „rău”. Studiile au arătat că, la persoanele care consumă zilnic aproximativ două linguri de ulei de măsline, scade nivelul colesterolului „rău“. În plus, uleiul de măsline şi-a dovedit eficacitatea în prevenirea cancerului de colon şi în reducerea riscului de apariţie a cancerului de sân.

image

3Uleiul de şofrănel, elixir antiaging  



Foarte bogat în vitamina E, uleiul de şofrănel scade nivelul colesterolului şi previne ateroscleroza. Adăugat în salate, el întârzie îmbătrânirea organismului, datorită concentraţiei mare de antioxidanţi.

4Uleiul din nuci, indicat copiilor

image


Acest ulei este o sursă bogată de minerale (calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu,  potasiu şi sulf), dar şi de vitamine (A, B1, B2, C şi E).  El este recomandat copiilor, dar şi persoanelor care au diverse carenţe în organism. În plus, acizii nesaturaţi conţinuţi reduc riscurile de apariţie a bolilor de inimă şi stimulează bila, îmbunătăţind digestia.

image

5Uleiul de struguri protejează inima



Uleiul din seminţe de struguri presat la rece are proprietăţi recunoscute datorită acizilor graşi indispensabili bunei funcţionări a organismului. Acest ulei este bogat în flavonoide, cei mai puternici antioxidanţi. De aceea, uleiul de seminţe de struguri creşte imunitatea şi previne apariţia bolilor de inimă prin reducerea riscului de ateroscleroză.

Proprietăţi

image


Specialiştii recomandă pentru pregătirea salatelor de sezon uleiurile obţinute prin presare la rece. Astfel, acestea îşi păstrează într-o proporţie mai mare nutrienţii care le fac sănătoase.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Pentru toate tipurile de salate sunt recomandate uleiurile de măsline, cel de porumb, de floarea-soarelui, de germeni de grâu. Important este, dacă dorim să beneficiem de calităţile curative ale  unui ulei tip omega-6, ca acesta să nu fie rafinat sau dublu rafinat, ci să fie nerafinat şi presat la rece.

De asemenea, se recomandă consumul lui crud, în niciun caz preparat termic! În acest fel, uleiul poate deveni un adevărat medicament (are acţiune de diminuare a nivelului colesterolului, asupra celulei nervoase, asupra sistemului nervos, asupra muşchilor şi pielii, prin conţinutul de vitaminele  A şi E).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite