TOP 10 invenţii de marketing. Nutriţioniştii demolează miturile alimentare: ouăle de prepeliţă nu te fac mai sănătos, iaurtul cu Bifidus este o păcăleală, mămăliga te îngraşă ca pâinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălbenuşul oului de prepeliţă are mai mult colesterol decât cel al oului de găină. FOTO Shutterstock
Gălbenuşul oului de prepeliţă are mai mult colesterol decât cel al oului de găină. FOTO Shutterstock

Piaţa publicitară românească abundă de legende cu produse „tot mai” miraculoase, puţini cunosc însă adevărul despre ele. Adevarul.ro vă prezintă cele mai frecvente mituri alimentare şi poveştile din spatele lor, aşa cum le cunosc nutriţioniştii de vârf din România.

Câţi ştiu că fierul din spanac este absorbit numai dacă este gătit fără făină sau că asimiliarea lui devine benefică doar atunci când este consumat în cantităţi mari? Dar că mămăliga are cam aceeaşi încărcătură energetică ca pâinea?

1. Margarina cu Omega 3

Marketingul producătorilor de margarină care susţin că au inclus Omega 3, ulei de palmier sau alte substanţe sănătoase poate lăsa o impresie greşită consumatorilor.

În opinia nutriţionistului timişorean Carmen Vizman, includerea substanţelor benefice nu anulează efectele negative ale margarinei. „Grăsimea sănătoasă e grăsimea vegetală, care e lichidă în mod normal, e o grăsime polinesaturată. În momentul în care eu vreau s-o fac solidă, trebuie s-o saturez, iar ceea ce rezultă este o substanţă aterogenă (n.r. care produce depozite de substanţe grase şi colesterol pe pereţii arterelor). Faptul că unii producători mai adaugă Omega 3 sau alte substanţe benefice nu are mare relevanţă, pentru că de obicei sunt cantităţi infime“, a declarat doctorul Vizman.

margarina

2. Spanacul şi Popeye Marinarul

Popeye Marinarul a fost, în perioada interbelică, o mană cerească pentru cei care vindeau spanac, întâi în SUA, apoi în restul lumii, iar popularitatea personajului a dus la mitul care spune că spanacul conţine mult fier şi te face mai puternic.

Popeye s-a potrivit cu modelul de educaţie a copiilor, cărora nu prea le place să mânânce verdeaţă, şi aşa puteai să-i mai convingi. Nu conţine chiar atât de mult fier pe cât se crede, dar rămâne în categoria legume verzi, bune de consumat. O păcăleală mi se pare că este faptul că pun o vitamină în cereale super-rafinate. Oamenii aud că au nevoie de vitamine, de Omega 3, de fier, dar aceste lucruri sunt adăugate în produse super-rafinate. Până la urmă vitaminele adăugate nu fac atât de mult bine pe cât rău fac toate celelalte lucruri din compoziţie“, a mai spus Carmen Vizman.

spanac

3. Fructele

Un alt mit folosit până la epuizare ca un pretext este cel a fructelor. Fructele nu îngraşă, cred oamenii. Nutriţioniştii infirmă.

Am avut recent o pacientă care mi-a spus că «eu mănânc doar fructe, legume, foarte puţin peşte». Am întrebat-o «câte fructe mâncaţi?». «Păi, cam două kilograme pe zi». În cazul acestei paciente, dacă mănâncă, de exemplu, mere ionatan, asta înseamnă 15 glucide la suta de grame, adică 150 de glucide sau 600 de calorii pe kilogram. Mănâncă 1.200 de calorii numai din fructe. Dacă mai consumă şi un peşte ajunge la 1.600-1.700 de calorii, ceea ce înseamnă foarte mult pentru o femeie obeză, cu o profesiune sedentară. Dar are sentimentul fals că mănâncă doar fructe şi că, astfel, nu ar trebui să se îngraşe”, a explicat profesorul doctor Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet şi boli nutriţie din Iaşi.

cos cu fructe

4. Postul nu este dietă

În opinia medicului ieşean, postul religios nu ar trebui niciodată confundat cu dietă. „Vin oamenii şi-mi spun «am ţinut tot Postul Paştelui şi m-am îngrăşat». Ideea de a posti are în mintea lor aceleaşi conotaţii, adică de a te reţine de la ceva. În realitate, dieta este dietă, care trebuie ţinută indiferent de momentul religios sau orice alt context. Postul trebuie să fie o stare de spirit şi nu trebuie să fie confundat cu dieta“, a mai spus Mogoş.

5. Oul de prepeliţă

Un alt caz de mit alimentar este foarte lăudatul ou de prepeliţă. Potrivit Simonei Tivadar, medic diabetolog la Spitalul Universitar din Capitală, socotind pe gălbenuş, acesta are o cantitate mai mare de colesterol decât oul de găină, deci nu este mai dietetic.

6. Toate iaurturile au Bifidus

Reclamele cu iaurturile îmbunătăţite cu bacteria Bifidus sunt tot mai frecvente pe micile ecrane. Potrivit nutriţioniştilor, şi acesta este de fapt un mit. Toate produsele de acest fel se fac cu Bifidus. Mai mult, specialiştii susţin că nu există produs lactat care în mod direct să crească imunitatea consumatorului.

7. Ciocolata neagră îngraşă

Nici mitul ciocolatei negre nu a fost scutit de critici. ”Ciocolata neagră nu slăbeşte, aşa cum de multe ori cred multe domnişoare. Motivul pentru care unii antrenori de fitness recomandă fetelor câteva tablete de ciocolată neagră este conţinutul înalt de cofeină care să le ofere un aplomb de energie. Ciocolata neagră sau amară, cum i se mai spune, are chiar mai multe calorii decât cea cu lapte”, conchide doctorul Tivadar.

8. Mămăliga îngraşă la fel de mult ca pâinea, iar vitaminele din cereale fac mai mult rău decât bine

Ideea că mămăliga nu îngraşă, motiv pentru care o mănâncă şi „oamenii finuţi“, este falsă în opinia medicului ieşean Vochiţa Mogoş. „Mămăliga aceasta care se face în Moldova, care se taie cu aţa, are cam aceeaşi încărcătură energetică ca şi pâinea“, a explicat medicul ieşean.

O altă problemă iese şi din încercarea unor companii de a muta atenţia consumatorilor în direcţia dorită, mai cred specialiştii. „O păcăleală mi se pare faptul că pun o vitamină în cereale super-rafinate. Oamenii aud că au nevoie de vitamine, de Omega 3, de fier, dar aceste lucruri sunt adăugate în produse super-rafinate. Până la urmă vitaminele adăugate nu fac atât de mult bine pe cât rău fac toate celelalte lucruri din compoziţie”, a mai spus doctorul bănăţean Carmen Vizman.

Există însă şi legende care umblă în rândul consumatorilor şi care au tentă de nihilism. Un exemplu des întâlnit este teoria conform căreia unii oameni ar avea o „glandă de îngrăşare”. „Nu există o glandă de îngrăşare. Obezităţile favorizate de tulburări endocrine sunt foarte rare. Nu este mai puţin adevărat că reversul este posibil. Adică obezitatea se asociază cu o sumă întreagă de tulburări endocrine. Slăbirea în greutate poate să amendeze spectaculos o serie întreagă de tulburări”, a mai explicat Vochiţă.

mamaliga

9. Sarea iodată nu este dăunătoare

Medicul ieşean este de părere că iodul din sare este chiar benefic.„Nu există o problemă în a consuma sare iodată. În momentul în care a fost introdusă sarea iodată pe piaţă, eu cred că a fost un mare pas înainte. Pentru că lipsa iodului din organism poate provoca tulburări grave ale funcţionării glandei tiroide, cea responsabilă cu creşterea, cu dezvoltarea psihologică”, conchide doctorul Vochiţa Mogoş.

10. Carnea în dietă

Este bine ca dieta să aibă carne şi peşte. Acestea sunt alimente de foarte bună calitate, cu o cifră dinamică specifică, mare pentru a căror metabolizare se consumă multă energie. Din proteinele din carne, din aminoacizi, rezultă suportul formării celorlalte proteine, enzime şi tot ce avem nevoie în organism.

Ca să se absoarbă şi să se proceseze proteinele, la nivelul vilozităţii intestinale se consumă foarte multă energie. Se consumă uneori mai multă energie decât dau ele, dacă ar fi ca organismul să le ardă. În general, nu le arde sau le arde foarte puţin.
„Sunt diete care te lasă să mănânci jumătate de kilogram de carne, 200 de grame de caşcaval sau alte brânzeturi, cât mai grase cu putinţă, 3-4 ouă, salată, varză, legume la grătar (vinete, dovlecel, morcov, păstârnac, nu rădăcinoase, nu ceapă, nu usturoi) şi, dacă vrei, şi o bucată de slănină“, explică medicul ieşean Mogoş.

Ea menţionează că în cazul acestor diete, este foarte important, să nu se mănânce niciun glucid, niciun aliment care să conţină zaharuri. Nu trebuie consumate paste, fructe, nici măcar lapte pentru că, în felul acesta, se furnizează vilozităţii energia de a digera foarte repede.

„Se slăbeşte spectaculos de repede, numai că, în momentul în care ingerezi glucide (chiar dacă bei două-trei pahare de lapte sau mănânci un măr), totul se dărâmă, iar dieta este dată peste cap foarte repede. Este o dietă pe care eu nu o recomand pacienţilor mei, pentru că pune la grea încercare mecanismele metabolice ale organismului. Nu le-aş încuraja pentru că efectele pe termen lung, adică cele din momentul în care întrerupi dietă sunt de tipul yoyo, adică începi să creşti ca o pâine. Nu am dat niciodată medicaţie pentru slăbire pentru că sunt convinsă că este nevoie de disciplină alimentară”, adaugă Voichiţa Mogoş.

carne dieta
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite