Probioticele ne protejează de alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul unui iaurt pe zi previne alterarea florei intestinale  şi stimulează  imunitatea
Consumul unui iaurt pe zi previne alterarea florei intestinale şi stimulează imunitatea

Consumul zilnic a 100-150 de grame de iaurt natural sau administrarea în fiecare zi a unor suplimente alimentare cu bacterii „bune“ reglează funcţiile sistemului imunitar.

În sistemul nostru digestiv există bacterii „bune" şi „rele", în proporţia ideală de 85% (bacterii „bune") la 15% (bacterii „rele"). Dezechilibrul dintre aceste două categorii duce la scăderea imunităţii şi la apariţia diverselor tipuri de alergii.

Un studiu efectuat de specialiştii Institutului de Cercetări pentru Produse Alimentare din Marea Britanie confirmă faptul că persoanele alergice au un nivel scăzut de bacterii „bune" în flora intestinală.

Conform rezultatelor acestui studiu, probioticele (microorganisme vii ce tranzitează zona gastrointestinală şi echilibrează microflora prin colonizarea intestinului) s-au dovedit eficiente în caz de rinită alergică.

Modifică reacţia sistemului imunitar

La persoanele cu rinită, sistemul imunitar reacţionează în mod exagerat şi anormal în prezenţa factorilor alergeni (polen, spori de mucegai etc.), ei fiind percepuţi ca periculoşi pentru organism.

În aceste condiţii, sistemul imunitar  produce anticorpi (denumiţi ştiinţific imunoglobuline E, IgE). Aceşti anticorpi determină eliberarea de histamină, care, la rândul ei, duce la apariţia reacţiilor specifice (strănut, lăcrimare, înroşirea ochilor, scurgeri nazale). 

În cadrul studiului efectuat de cercetătorii englezi, nivelul de imunoglobuline E a scăzut considerabil în cazul persoanelor alergice care au consumat probiotice zilnic, timp de cinci luni.

„Probioticele administrate persoanelor alergice cresc toleranţa sistemului imunitar la polen sau la spori", a declarat medicul Kamal Ivory, autorul studiului.

„În tractul nostru digestiv există aproximativ 400 de tipuri de bacterii „bune", care împiedică înmulţirea bacteriilor dăunătoare şi  care modulează funcţia sistemului imunitar", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Prevenirea, încă din timpul sarcinii

Specialiştii afirmă că, de-a lungul timpului, probioticele s-au dovedit eficiente atât în ceea ce priveşte atenuarea simptomelor alergice, cât şi în privinţa prevenirii acestor afecţiuni.

Conform unui studiu apărut în publicaţia „British Journal of Dermatology", bebeluşii ale căror mame au luat probiotice în timpul sarcinii şi timp de trei luni după naştere prezintă un risc cu 50 la sută mai mic să sufere episoade alergice de tipul rinitei alergice sau astmului, în primii doi ani de viaţă, comparativ cu ceilalţi.

În plus, specialiştii atrag atenţia asupra beneficiilor laptelui matern. Acest lucru deoarece, la naştere, intestinul uman este steril, iar laptele matern asigură primele bacterii care populează intestinul nou-născutului.

Colostrul (laptele produs de mamă în primele ore după naştere) conţine cei mai mulţi agenţi imunitari comparativ cu orice alt tip de lapte. De asemenea, în cazul bebeluşilor, probioticele previn alergiile alimentare, care sunt considerate că apar odată cu diversificarea alimentaţiei.

Un iaurt pe zi, pe stomacul gol

Principalele surse de probiotice sunt produsele lactate fermentate: iaurt, kefir şi sana. „Pentru obţinerea beneficiilor asupra sănătăţii, iaurtul trebuie consumat zilnic, în cantitate de 100-150 de grame.

De preferinţă, iaurtul trebuie consumat pe stomacul gol, neasociindu-se cu alte alimente", spune profesorul Mencinicopschi.

Specialistul recomandă consumul de probiotice tuturor categoriilor de persoane, indiferent că suferă sau  nu de alergii, deoarece aceste produse menţin flora intestinală şi stimulează imunitatea.

„În societatea modernă, fenomenul de disbioză (alterarea florei intestinale) este din ce în ce mai întâlnit ca urmare a consumului de alimente care au un conţinut bogat în E-uri şi din cauza administrării excesive a antibioticelor", explică profesorul Mencinicopschi. Probiotice se găsesc pe piaţă şi sub formă de suplimente alimentare, sub formă de tablete, de prafuri sau de gelule (capsule gelatinoase). 

"Un iaurt natural probiotic trebuie să aibă o compoziţie formată numai din lapte integral, proaspăt pasteurizat, şi din culturi de bacterii probiotice."

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Efecte ale unor specii de bacterii probiotice asupra sănătăţii

- Lactobacillus Rhamnosus previne apariţia alergiilor.

- Lactobacillus casei/plantarum/delbrueckii/acidophilus/ Rhamnosus stimulează  sistemul imunitar.

- Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus/casei echilibrează microflora intestinală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite