Mitul băuturilor pentru sportivi, demontat de cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băuturile numite „pentru sportivi“ sau „de rehidratare“ din comerţ nu sunt mai eficiente decât apa pentru amatorii de mişcare FOTO: Shutterstock
Băuturile numite „pentru sportivi“ sau „de rehidratare“ din comerţ nu sunt mai eficiente decât apa pentru amatorii de mişcare FOTO: Shutterstock

Recomandarea „Bea lichide înainte să ţi se facă sete!“ are la origine un slogan publicitar, care promova băuturile pentru sportivi. Şi teoria conform căreia acestea hidratează mai bine decât apa tot de acolo provine, iar specialiştii din cadrul British Medical Journal demontează mitul.

Nu trebuie să bei lichide nonstop ca să te menţii hidratat şi băuturile pentru sportivi nu sunt mai eficiente decât apa. Acestea sunt concluziile unei cercetări realizate de echipa de investigaţii a publicaţiei de specialitate British Medical Journal (BMJ).

Potrivit autoarei Deborah Cohen, teoriile de mai sus nu sunt nimic altceva decât strategii de marketing ale companiilor producătoare de băuturi pentru sportivi. De altfel, începând din anii ’80 şi până astăzi, aceste băuturi reprezintă sectorul cu cele mai mari vânzări pe piaţa sucurilor în Marea Britanie. În SUA, stau şi mai bine. Se estimează că piaţa băuturilor pentru sportivi ajunge astăzi la 1,6 miliarde de dolari, iar în 2016 va atinge 2 miliarde de dolari.

Cum ne păcălesc marile companii

BMJ atrage atenţia că strategiile de marketing şi studiile realizate părtinitor duc la formarea unor mituri care modelează obiceiurile publicului larg, în defavoarea lui, şi aduc milioane de dolari marilor companii.

Într-adevăr, este nevoie de studii pentru ca băuturi cum sunt Gatorade, Powerade (Coca Cola) şi Lucozade (GlaxoSmithKline) să fie susţinute de autorităţi ca FDA (Food and Drug Administration – Autoritatea Americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor) şi EFSA (European Food Safety Authority – Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor). Dar studiile realizate în acest scop, deşi pe un număr mare de oameni, nu puteau fi considerate valide, pentru că metodele de cercetare lăsau de dorit.

În plus, au existat conflicte de interese între companiile care au comandat studiile (marile companii producătoare) şi autori. Mai exact, se arată în BMJ, Gatorade a făcut o donaţie de 250.000 de dolari Colegiului American de Medicină Sportivă (CAMS) în 1992. Iar în 1996, în urma mai multor întâlniri ale celor două părţi, Colegiul a lansat un ghid conform căruia sportivii ar trebui să ţintească spre obiectivul „0% deshidratare“ şi „să bea oricât de mult tolerează“.

Pe baza acestor ghiduri şi pe baza studiilor anterioare, EFSA susţine două teorii despre băuturile pentru sportivi: că hidratează mai bine decât apa şi că îi ajută pe sportivi să-şi menţină performanţele în timpul exerciţiilor.

Setea, principalul semn al deshidratării

Până în anul 2007, marile companii producătoare de băuturi pentru sportivi au ignorat complet în campaniile lor de marketing faptul că setea este principala manifestare a deshidratării. De altfel, de aici a pornit recomandarea de astăzi a specialiştilor „Beţi lichide înainte să vi se facă sete!“.

Totuşi, în 2007, CAMS a revenit asupra ghidurilor realizate în trecut cu precizarea că înaintea, în timpul şi după exerciţiile fizice, setea ar trebui să fie principalul motiv pentru care să bem lichide. Această revenire a apărut în contextul în care mai mulţi alergători de maratoane au murit sau au suferit complicaţii severe din cauza hiponatremiei, o tulburare provocată de hidratarea excesivă.

Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor nu şi-a schimbat opinia cu privire la hidratarea superioară oferită de băuturile sportive în comparaţie cu apa sau cu alte lichide. 

În concluzie, băuturile pentru sportivi, dacă funcţionează, sunt eficiente doar în cazul sportivilor de performanţă, nu pentru amatorii de mişcare, care aleargă pe bandă sau în parc de două ori pe săptămână şi în niciun caz pentru persoanele care nu fac exerciţii fizice, dar vor să se hidrateze mai bine. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite