Indicat şi contraindicat în caz de tuse rebelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usturoiul şi ceapa sunt indicate pentru atenuarea tusei
Usturoiul şi ceapa sunt indicate pentru atenuarea tusei

Ştiai că ceea ce mănânci îţi poate agrava tusea, chiar dacă urmezi un tratament cu medicamente? În egală măsură, există alimente cu efect terapeutic, pe care ar trebui să le consumi cât mai mult. Află pe care este bine să le alegi şi pe care să le eviţi ca să scapi rapid de tuse.

Există câteva reguli alimentare simple de care trebuie să ţinem cont când ne confruntăm cu episoade de tuse. În primul rând, să evităm alimentele prea reci şi pe cele iritante pentru gât, precum ardeiul iute, murăturile în oţet şi condimentele ca piperul sau boiaua.

În schimb, legumele şi fructele, bogate în vitamine antioxidante care ajută organismul să se refacă şi care susţin sistemul imunitar sunt întotdeauna recomandate atunci când ne confruntăm cu boala. Sunt de preferat salatele de legume asezonate cu ulei de măsline şi salatele de fructe cu miere, condimentate cu scorţişoară. Fructele proaspete, în special strugurii, ar trebui să fie consumate de trei ori pe zi, ca gustare între mesele principale.

Ardeiul gras distruge virusurile şi bacteriile

Un ardei gras conţine o cantitate de vitamina C egală cu cea găsită în patru lămâi, cu condiţia să consumi ardeii în stare crudă sau făcuţi pe grătar. Pe lângă vitamina C, care fortifică organismul, ardeii graşi mai conţin şi vitamina A, vitamina B9 (acid folic) şi minerale care ţin virusurile la distanţă, fiindcă sporesc imunitatea.

Ceapa şi usturoiul, eficiente în timp scurt

Ceapa şi usturoiul sunt recunoscute drept „medicamente" antiseptice, antivirale şi antibacteriene. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm zilnic ceapă şi susţin că substanţele active din aceasta, printre care vitaminele (A, B1, B2 şi C), mineralele (fier, potasiu, magneziu), zaharurile şi enzimele combat tusea cronică, virozele şi previn apariţia cancerului pulmonar. Iar siropul de ceapă tratează eficient chiar şi tusea seacă. Pentru prepararea lui ai nevoie de două cepe de mărime potrivită, pe care trebuie să le fierbi în 500 ml de apă. Se adaugă două linguri de miere şi puţină scorţişoară, se lasă să clocotească un minut şi apoi se strecoară băutura. Câte cinci-şase linguri de sirop pot fi adăugate şi ca sos, la orezul fiert.

La fel de indicat este şi usturoiul, o sursă importantă de compuşi sulfurici. Unul dintre aceşti compuşi este alicina, recunoscută pentru efectele antibacteriene şi antiseptice. Consumat ca atare, în salate, sau în sosuri cu iaurt, usturoiul îşi păstrează toate proprietăţile terapeutice.

Abuzul de grăsimi prelungeşte boala

Alimentele bogate în grăsimi şi cele procesate „fură" din energia necesară orgamismului pentru a se reface. Deoarece nu conţin prea mulţi nutrienţi, minerale şi vitamine, digestia alimentelor grase şi a celor pline de E-uri devine stresantă pentru organismul slăbit de boală.

Ele nu oferă elementele nutritive necesare refacerii organismului într-o perioadă critică, ci îl obosesc suplimentar. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul consumului de alimente bogate în zahăr. Studiile arată că zahărul prelungeşte convalescenţa şi, implicit, încetineşte procesele de vindecare din organism. De aceea, specialiştii recomandă evitarea alimentelor procesate şi a celor pline de E-uri atunci când ne confruntăm cu episoade de tuse.

Opinia specialistului

Adrian Copcea, medic specialist diabet, nutriţie

Sunt benefice alimentele bogate în vitamina C, care stimulează  sistemul imunitar (citricele, preparate inclusiv sub formă de fresh-uri şi legumele şi fructele cu coaja colorată). De asemenea, sunt indicate alimentele care conţin vitamina A (gălbenuşul de ou) şi vitamina E (avocado). Ceaiurile şi supele calde sunt un aliat bun, pentru că atenuează frisoanele şi hidratează. Condimentele şi bomboanele sunt un remediu pentru tusea productivă, prin stimularea hidratării locale şi prin mobilizarea secreţiilor mucoase. Consumul alimentelor care cresc producţia de mucus trebuie redus. Este vorba despre lactate, prăjeli şi despre carne roşie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite