Patru mituri despre deshidratare, demontate: cât de actuală mai este „regula celor opt pahare cu apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare celulă din organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze. Avem nevoie de apă pentru procesele de reglare a temperaturii corpului, pentru digestie, pentru protecţia organelor. Chiar dacă ne hidratăm zilnic, nu respectăm întotdeauna cantităţile recomandate. Pe timp de vară însă, trebuie să fim mai atenţi ca niciodată.

La fel de important este să ştim cât mai multe despre hidratare şi să fim informaţi corect cu privire la acest aspect. În acest sens, jurnaliştii de la „The Huffington Post“ au alcătuit o listă a celor mai răspândite mituri despre deshidratare, pe care le-au demontat cu ajutorul experţilor.

Mit: Deshidratarea este neplăcută, dar nu este periculoasă

Realitate: În timp ce mulţi dintre noi resimt numai simptomele uşoare ale deshidratării, precum durerea de cap, deshidratarea se poate agrava, fiind necesară supravegherea medicală. Complicaţiile serioase includ inflamarea creierului, insuficienţă renală sau chiar moarte.

Din fericire, adulţii pot combate deshidratarea bând mai multe lichide, însă dacă nu observă aceste simptome încă de când apar, pot experimenta şi sete extremă, ameţeală, confuzie. Simptomele trebuie luate mai în serios în cazul vârstnicilor şi copiilor.

Mit: Cu toţii trebuie să bem opt pahare cu apă zilnic

Realitate: Această regulă este una învechită, răspândită mai ales de comercianţii de apă îmbuteliată. Aşadar, de câtă apă ai nevoie de fapt?

Bărbaţilor li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri, în timp ce alţi specialişti susţin că, dacă nu ne este sete, nu ar trebui să bem apă.

Cantităţile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până şi cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile  îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deşi băuturile care conţin zahăr nu sunt, în general, recomandate şi nu ar trebui consumate. Aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente, mai ales din cele recunoscute pentru proprietăţile hidratante, precum pepenele verde sau castravetele.

Mit: Nu poţi bea prea multă apă

Realitate: De fapt, dacă bei prea multă apă, rişti să provoci inflamarea celulelor, însă astfel de cazuri sunt extrem de rare. Simptomele includ de regulă dureri de cap, ameţeli, oboseală, greaţă, dar se poate ajunge la comă.

Asta nu înseamnă să nu bei apă când îţi este sete. Este nevoie de cantităţi uriaşe de apă pentru a ajunge în acest stadiu.

Mit: Cafeaua te deshidratează

Realitate: Numai dacă exagerezi. În timp ce cafeina deshidratează, apa din cafea, la fel ca şi apa din ceai, compensează, iar în cele din urmă eşti mai hidratat decât la început. Totuşi, dacă ajungi să consumi cinci ceşti de cafea pe zi, respectiv 500 de miligrame de cofeină, o asemenea cantitate ar putea conduce la deshidratare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite