Ghid de nutriţie
0Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Profesorul Gheorghe Mencinicopschi îți spune cât de indicată este halvaua și în ce cantităţi o poţi
Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi îți spune cât de indicată este halvaua și în ce cantităţi o poţi consuma.
Cât de bună este halvaua?
Halvaua conține o cantitate foarte mare de proteine, grăsimi și glucide. Drept urmare, nu o consuma zilnic şi în cantităţi mai mari de 100 de grame pe zi. Altfel, riști să câștigi kilograme în plus într-un timp scurt. Pentru a lăsa timp glucidelor și grăsimilor să fie metabolizate, mănâncă halvaua în prima parte a zilei.
De cacao sau de vanilie?
Amândouă sortimentele sunt identice. O diferenţă există între sortimentul turcesc, din susan, și cel românesc, din semințe de floarea-soarelui. Mai indicată este halvaua turcească, deoarece conține acizi grași mai sănătoși decât cei din sortimentul românesc. Uleiul de floarea-soarelui conține acizi grași care, la temperaturi ridicate, pot deveni toxici.
Nerecomandată diabeticilor
Persoanelor cu diabet sau celor supraponderale nu li se recomandă halvaua, din cauza cantității mari de glucide. Nici bolnavii de inimă sau cei cu afecțiuni hepatice nu ar trebui să mănânce halva. Produsul nu este indicat nici femeilor cu celulită, deoarece aceasta se poate agrava.