„Valoarea terapeutică a dovleacului se datorează conţinutului bogat în vitaminele A, C şi E şi în caroten (120 mg), care previne bolile cardiovasculare, îmbătrânirea prematură şi cancerul. Important este şi aportul de apă (94%) şi de săruri minerale, mai ales potasiul (230 mg/100 g) şi sodiul", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Reţeta săptămânii : Tocăniţă de dovleac

Timp de preparare: 40 de minute

Calorii: 70/porţie

Ingrediente: Un dovleac curăţat de seminţe şi de coajă, 3 linguri ulei de măsline, o ceapă roşie tocată, un ardei gras, tăiat fâşii, 6 roşii curăţate şi feliate, 2 linguri de pastă de tomate, 2 cepe curăţate, tăiate peştişor, 6 căţei de usturoi, tăiat mărunt, 2 linguri de busuioc uscat, pătrunjel şi cimbru după gust.

Preparare: Tăiaţi dovleacul cubuleţe şi puneţi-l la fiert; adăugaţi usturoiul şi ceapa, puneţi uleiul şi, după zece minute, adăugaţi restul ingredientelor
(cu excepţia pătrunjelului). Lăsaţi să fiarbă la foc mic 20 de minute. Asezonaţi cu pătrunjel.