Din secretele uleiului de măsline
0Singurul ulei care poate fi consumat fără să necesite rafinări, uleiul de măsline îşi pune în valoare calităţile dacă ţinem cont de câteva aspecte.
Aproximativ cinci kilograme de măsline sunt necesare pentru a obţine un litru de ulei. Este singurul ulei care se poate consuma exact în forma care se obţine prin zdrobirea şi prin presarea fructelor, fără să necesite rafinări sau adaosuri de conservanţi. Şi, din acest motiv, este, probabil, cel mai nutritiv ulei care se cunoaşte în acest moment.
Protejează vasele de sânge
În timp ce toate uleiurile de măsline conţin grăsimi mononesaturate, sănătoase, printre care şi acizi graşi Omega 3, 6 şi 9, doar cel extravirgin este bogat în polifenoli şi în vitamina E. Polifenolii sunt substanţe cu o puternică acţiune antioxidantă, care previn instalarea unor boli precum diabetul, obezitatea şi cancerul. Unul dintre aceştia, numit DHPEA-EDA, acţionează în mod special asupra vaselor de sânge, protejându-le de efectele colesterolului „rău" şi prevenind astfel apariţia infarctului miocardic şi atacului cerebral.
Prelungeşte viaţa
Uleiul de măsline facilitează eliminarea bilei şi dizolvarea calculilor biliari. Se recomandă administrarea unei linguri dintr-un amestec obţinut din ulei de măsline, miere de albine şi suc de lămâie, în părţi egale, înaintea meselor principale. În plus, consumul a 100 ml de ulei de măsline săptămânal scade riscul degenerescenţei maculare asociată vârstei, o boală a ochilor care duce la orbire. Consumat alături de fructe, legume, peşte, nuci şi de seminţe, alimente specifice dietei mediteraneene, creşte durata de viaţă şi previne depresia.
5 sfaturi pentru beneficii maxime
1Alege uleiul de măsline îmbuteliat în sticle de culoare închisă, care îl protejează de efectele nefaste ale luminii.
2Păstrează sticla într-un loc răcoros, la întuneric. Întotdeauna închide bine sticla după folosire, pentru că oxigenul duce la râncezirea uleiului.
3Evită uleiurile de măsline fără culoare, ieftine sau fără miros.
4Foloseşte uleiuri extravirgine, obţinute prin „presare la rece". Acestea sunt rezultatul primei presări a măslinelor, în absenţa căldurii şi chimicalelor, ceea ce face ca uleiul să păstreze la maximum gustul şi valorile nutritive ale fructelor. Uleiul virgin este obţinut din a doua presare a măslinelor, fără tratamente chimice.
5Specialiştii au păreri împărţite referitor la folosirea uleiului de măsline pentru gătit. Ca orice ulei, nu trebuie lăsat să se ardă (să scoată fum), pentru că devine nociv. Prepararea termică distruge din substanţele nutritive, astfel că, mai ales uleiul extravirgin trebuie consumat în stare proaspătă.
Specialistul nostru
Livia Nena, biolog nutriţionist
Uleiul de măsline se găseşte sub două forme: presat la rece şi rafinat. Pentru salate se foloseşte exclusiv uleiul extravirgin. Pentru gătit se pot folosi ambele tipuri, diferenţa dintre ele fiind faptul că uleiul de măsline presat la rece are punctul de ardere mai ridicat, fiind mai sănătos. În ceea ce priveşte modul de păstrare, trebuie subliniat faptul că aerul, căldura şi lumina duc la râncezirea uleiului. Temperatura optimă la care acesta trebuie păstrat este de 14 grade Celsius.