Dieta de tip occidental a înmulţit numărul persoanelor obeze. Ce analize indică existenţa ficatului gras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele procesate şi bogate în grăsimi cresc riscul de obezitate şi boli cardiovasculare
Alimentele procesate şi bogate în grăsimi cresc riscul de obezitate şi boli cardiovasculare

Ficatul gras apare mai ales la persoanele cu exces de greutate. Dieta de tip occidental, bogată în grăsimi şi carbohidraţi, simultan cu reducerea efortului fizic, a dus la înmulţirea cazurilor de obezitate în rândul românilor.

În ciuda expresiei „gras şi frumos“ obezitatea are efecte negative asupra sănătăţii. Astfel, odată cu numărul de kilograme creşte şi riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat, de probleme respiratorii şi afectare hepatică, explică dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterologie, la clinica Digestmed.

Afectarea hepatică la pacienţii supraponderali şi obezi poate varia de la ficatul gras  - steatoza hepatică -  la steatohepatită  - cu inflamaţie asociată steatozei - şi chiar ciroză hepatică şi apariţia de noduli tumorali în ficat. „Evoluţia către afectare hepatică avansată se produce de regulă după mulţi ani, riscul de a dezvolta ciroză hepatică fiind de 11% într-o perioadă de 15 ani“, mai spune dr. Elena Ciupercă.

Cine ar putea avea ficat gras

Persoanele supraponderale şi obeze, cele cu diabet zaharat, cu dislipidemii şi hipotiroidie se numără printre categoriile cele mai des afectate de această afecţiune. Ficatul gras mai poate fi întâlnit la consumatorii de alcool şi la persoanele cu boli hepatice cronice, cum ar fi hepatita cu virus C sau persoanele care primesc medicaţie hepatotoxică.

„Cel mai frecvent steatoză hepatică  este diagnosticată cu ocazia unei ecografii abdominale care identifică un ficat alb, strălucitor. Ecografia abdominală este o investigaţie ieftină, cu disponibilitate largă, neinvazivă , rapidă, care nu iradiază . Alte explorări imagistice care identifică steatoză hepatică sunt tomografia computerizată şi rezonanţă magnetic“, enumeră medicul gastroenterolog.

Există şi teste de sânge, Fibromaxul, care identifică şi cuantifică steatoza hepatică şi inflamaţia şi fibroza asociate. Uneori , mai frecvent în steatohepatita, probele hepatice uzuale pot fi modificate - cu creşterea AST, ALT, GGT şi fosatazei alcaline.

Tratamentul indicat: schimbarea stilului de viaţă

Tratamentul medicamentos este limitat în ficatul gras, pe primul plan fiind modificările stilului de viaţă. „Este necesară o restricţie calorică moderată, cu reducerea cu 500-750 Kilocalorii a aportului zilnic, astfel încât să se obţină o scădere ponderală de 7-10%. Se recomandă eliminarea sau reducerea semnificativă din dieta a grăsimilor saturate şi a produselor conţinând fructoză. În shimb, este utilă suplimentarea de acizi graşi omega 3 şi consumul a 2-3 ceşti de cafea/zi“, mai spune dr. Ciupercă.

Doar modificările de dieta nu sunt suficiente. Acestea trebuie însoţite de exerciţiu fizic moderat timp de 30-45 minute/zi, 4-5 zile/săptămână.

„Există o serie de medicamente care pot îmbunătăţi unele aspecte la aceste persoane, testele de laborator, inflamaţia, fibroza . Este vorba despre vitamina E, pentoxifilina, statinele , pioglitazona. Acestea trebuie administrate cu recomandarea unui medic specialist“ . Chirurgia bariatrică poate ameliora sau rezolva steatohepatita la pacienţii obezi.

În concluzie, „gras poate fi frumos“, dar cu siguranţă nu este sănătos. Stilul de viaţă pe care îl adoptăm nu are consecinţe doar asupra sănătăţii noastre, dar este un model şi pentru copiii noştri, pentru generaţiile care vor urma, conchide medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite