Ce analizele medicale sunt indicate înainte de a începe o dietă pentru slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea a devenit epidemică în mai toate ţările civilizate
Obezitatea a devenit epidemică în mai toate ţările civilizate

Decizia de începere a unui regim pentru reducerea greutăţii corporale ar trebui însoţită de un control medical, nu doar pentru a ne asigura că vom obţine într-adevăr rezultatele dorite ci, mai ales, pentru prevenirea unor posibile riscuri asociate dietelor, atrag atenţia medicii specialişti.

Creşterea şi scăderea în greutate sunt procese complexe, care afectează întregul organism şi buna sa funcţionare. De aceea trebuie să luăm în considerare toţi parametrii corporali şi toţi factorii implicaţi, înainte de a decide pe cont propriu că ar fi bine să slăbim.

Altfel, dacă ignorăm factorii de risc prezenţi, riscăm să provocăm dereglări serioase în propriul organism. Nu în ultimul rând, la ora actuală există o multitudine de diete, bazate pe principii foarte diferite, care, la rândul lor, afectează în mod diferit întregul organism şi nu doar numărul de kilograme, iar alegerea dietei adecvate poate fi făcută numai atunci când ştim de ce anume avem nevoie.

Kilogramele în plus şi riscurile cardio, strâns legate

„Controlul medical în vederea începerii unei diete presupune, în mod necesar, efectuarea unor serii de analize. Analizele arată starea noastră de sănătate, punctele slabe şi punctele forte, precum şi condiţiile specifice în funcţie de care trebuie să fie stabilită dieta. Analizele necesare într-o dietă includ compoziţia corporală  - sau cântărirea profesională -, pentru identificarea procentajelor de grăsime, apă şi muşchi, analize metabolice, pentru identificarea stării de sănătate a ficatului şi a funcţionării metabolismului  - inclusiv riscul de diabet - şi investigaţiile cardiovasculare, ce cuprind analize de sânge relevante pentru riscul cardiovascular şi analize specifice legate de vasele de sânge şi circulaţia cardiovasculară“, explică dr. Alexandra Tintea, specialist în nutriţie din cadrul Clinicii NutriSlim.

„Surplusul de kilograme şi riscurile cardiovasculare sunt strâns legate. Pe de o parte, greutatea excesivă reprezintă un factor de risc pentru apariţia afecţiunilor cardiovasculare, iar pe de altă parte, prezenţa unor astfel de afecţiuni impune luarea unor măsuri speciale şi adoptarea unor diete specifice, atunci când este necesară scaderea în greutate. Cu cât un pacient are mai mulţi factori de risc pentru boli de inimă, precum obezitate, fumat, vârstă înaintată, colesterol crescut în sânge, cu atât mai mult sunt necesare investigaţiile cardiovasculare înainte de începerea unei diete“, completează dr. Corina Matei, medic specialist cardiolog în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

Ce analize trebuie făcute

Valori crescute ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea este identificată prin măsurarea valorilor tensiunii arteriale, alături de analize suplimentare de sânge şi de urină. Riscă să fie nediagnosticată din cauza absenţei simptomelor, sau să fie confundată cu alte afecţiuni. Reprezintă un factor de risc major în producerea aterosclerozei şi a accidentului vascular, de aceea trebuie să fie ţinută sub control cu ajutorul medicaţiei şi a unor măsuri suplimentare, precum reducerea aportului de sare şi creşterea consumului de legume şi fructe proaspete.

Nivelul colesterolului total, HDL, LDL. Faimosul colesterol este indispensabil organismului nostru. Pe de o parte, acesta este transportat către ficat pentru a fi metabolizat  - HDL sau colesterolul bun, iar pe de altă parte este transportat către tesuturi  - LDL sau colesterolul rău, unde poate provoca îngustarea arterelor şi duce la apariţia aterosclerozei. Valorile ridicate ale colesterolului LDL impun adoptarea unei diete bazate pe scăderea colesterolului, săracă în grăsimi de origine animală şi cu un aport scăzut de carbohidraţi, precum şi renunţarea la fumat.

Nivelul trigliceridelor. O valoare de peste 150 miligrame/decilitru indică deja surplusul acestora. La fel ca şi colesterolul, sunt asociate cu un risc cardiovascular crescut şi necesită adoptarea unor măsuri specifice, precum evitarea grăsimilor nesănătoase, a carbohidraţilor în exces şi a consumului de alcool, alături de aportul de acizi graşi omega-3.

Ecografia Doppler vasculară. Pe lânga analizele de sânge importante în evaluarea riscului cardiovascular, este foarte important să ştim care este starea vaselor de sânge  - prezintă îngustări sau nu -  şi dacă există depuneri periculoase la nivelul acestora - cu risc crescut de ateroscleroză sau hipertensiune. Aici intervine ecografia Doppler, o metodă neinvazivă, rapidă şi eficientă de evaluare a stării vaselor de sânge, atât la nivel morphologic, cât şi la nivel funcţional  - viteza de circulaţie a sângelui. Cu ajutorul acesteia, poate fi depistat din timp riscul de dezvoltare a unor afecţiuni cardiovasculare, iar dacă este cazul, dieta va fi însoţită de medicaţia corespunzătoare şi de indicaţiile adecvate.

„Dacă oricare dintre aceste investigaţii indică prezenţa unor riscuri cardiovasculare, nutriţionistul va indica o dietă bazată, în principal, pe menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge, cu indicaţiile specifice şi, eventual, însoţită de medicaţia adecvată. Atenţie la faptul că anumite diete, cum ar fi dieta ketogenică, bazată pe un aport mărit de grăsimi saturate sau dietele bazate pe un aport crescut de carbohidraţi, fără luarea în considerare a factorilor de risc cardiovascular prezenţi, pot declanşa boli de inimă sau ale vaselor de sânge. O dietă sănătoasă protejează inima şi vasele de sânge“, atrage atenţia dr. Corina Matei.

Întrebări frecvente despre slăbit

Cât e normal să slăbim, pe lună şi care este cea mai bună soluţie?

Ţinta de greutate se stabileşte împreună cu fiecare pacient, în funcţie de greutatea de plecare, problemele de sănătate şi nivelul de activitate fizică efectuat. Cea mai bună soluţie este o dietă personalizată, în funcţie de afecţiunile medicale, preferinţele şi obiceiurile alimentare şi ţinta de greutate.

Ce este dieta ketogenică si cui i se potriveşte?

Nu recomandăm dieta ketogenică sau alte tipuri de diete consacrate pe internet. Dieta ketogenică, bogată în proteine şi grăsimi nu poate fi urmată de către un pacient în lipsa unor analize medicale complexe.

Câtă bază trebuie să punem pe dietele citite pe internet sau recomandate de prieteni?  

Niciuna. O dietă personalizată şi sănătoasă, eficientă pe termen lung se face doar sub îndrumarea unui medic nutriţionist şi cu efectuarea de analize şi investigaţii, împreună cu monitorizare.

De ce nu reuşim să slăbim toţi ţinând acelaşi regim?

Oamenii sunt diferiţi, au rate metabolice diferite, obiceiuri şi preferinţe alimentare diferite, capacitate şi disponibilitate la efort diferită, ca să nu mai vorbim despre probleme medicale asociate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite